Verkkouutiset

Valtionyhtiö Nesteen öljynjalostamo Porvoon Kilpilahdessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

“Palvelus veronmaksajille” – eläkejohtaja irrottaisi valtionyhtiöistä kahdeksan miljardia euroa

Risto Murron mukaan valtion osakesalkku on poikkeuksellinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto kirjoittaa Kauppalehdessä, että Suomen valtion rooli pörssiyhtiöiden omistajana on teollisuusmaita tarkastellessa poikkeuksellisen suuri.

– Isoissa pörssiyhtiöissä valtio on suurin omistaja yli puolessa yhtiöistä. Lista yhtiöistä on kasvanut viime vuosina, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Murto sanoo valtion linjan muuttuneen aktiivisemmaksi finanssikriisin myötä. Painoarvoltaan valtion suurimmat omistukset ovat yrityksissä, joissa sillä on pitkä historia, mutta viimeisen 15 vuoden aikana se on hankkinut osakkeita uusista yrityksistä.

Valtion salkku on myös poikkeuksellisen keskittynyt. Kaksi yhtiötä, Neste ja Fortum, muodostavat lähes 70 prosenttia koko valtion pörssisalkun arvosta.

Koska omistajaohjausministeri vaikuttaa välillisesti tai suoraan osaan pörssilistattuja yrityksiä, on Murron mukaan ongelmallista, että poliittisesti tehtävä on ollut hyljeksitty.

– Toivottavaa olisi, että tehtävä yhdistyisi ministeritehtäviin, joka tekisi kokonaisuudesta mielekkään. Kuntaministerin ja omistajaohjausministerin tehtävien yhdistelmästä ei synergioita löydy. Tätä on jo kokeiltu, hän toteaa.

Isoimpana uuden hallituksen omistajaohjauskysymyksenä hän kuitenkin pitää omistusten kohtaloa.

– Halutaanko vyöryttää valtiokapitalismia edelleen eteenpäin vai onko aika vapauttaa pääomia, Murto kysyy.

– Valtionyhtiöistä voisi irrottaa helposti 8–9 miljardia euroa vaarantamatta valtion strategisia intressejä. Samalla voisi tehdä palveluksen veronmaksajille ja pienentää poikkeuksellisen osakesalkun riskiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)