Verkkouutiset

Iron Dome -ohjuspatteri Israelissa 15. huhtikuuta 2024. / AFP / LEHTIKUVA / MENAHEM KAHANA

Pääkaupunki halutaan suojata – Iron Domen kaltaista ohjustorjuntaa vaaditaan

Britanniassa ydinvoimaloiden ja Lontoon suojaamisen katsotaan vaativan uusia toimia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranin tekemä laajamittainen lennokki- ja ohjushyökkäys on herättänyt huolta vastaavista iskuista myös Israelin ulkopuolella.

Britannian puolustushallinnon johdossa on viime päivinä esitetty näkemyksiä siitä, että maan olisi hankittava Israelin Iron Domen kaltainen ohjuspuolustusjärjestelmä. Myös droonien luomaa uhkaa vastaan tarvittaisiin uusia asejärjestelmiä.

Alahuoneen puolustusvaliokunnan entinen puheenjohtaja Tobias Ellwood sanoo Telegraph-lehdelle Britannian tarvitsevan pysyvän ratkaisun modernin sodankäynnin luomiin uhkakuviin. Parlamentaarikko huomautti, että lennokkiparvia voidaan käyttää perinteisten ilmatorjuntajärjestelmien kuormittamiseen. Lontoon, ydinvoimaloiden ja muiden strategisten kohteiden suojausta pidetään tällä hetkellä puutteellisena.

Iran lähetti viikonloppuna satoja ballistisia ohjuksia, risteilyohjuksia ja räjähdelennokkeja kohti Israelia. Suurin osa niistä tuhottiin, mutta ainakin viisi ballistista ohjusta pääsi suojauksista läpi.

Israelin suojana ovat Iron Dome -järjestelmän ohella Arrow-torjuntaohjukset, jotka pystyvät tuhoamaan ballistisia ohjuksia yläilmakehässä tai ennen niiden saapumista ilmakehään.

– Meidän pitää varautua kaikkiin skenaarioihin. On valmistauduttava erilaisiin hyökkäyksiin valtiollisilta ja ei-valtiollisilta toimijoilta. Tämä vaatii toki investointeja, jotta Britannia saa oman Iron Dome -järjestelmänsä, Ellwood sanoo.

Maan entinen asevoimaministeri Mark Francois myöntää, ettei Britannialla ole tällä hetkellä käytössään mitään Iron Domen kaltaista suojaa.

– Paitsi hyvin vähän ohjuksia, joiden kantama on rajoitettu, Francois toteaa.

Britannian ilmapuolustus nojaa Typhoon-hävittäjiin ja Aster-ohjuksilla varustettuihin hävittäjäaluksiin. Venäjältä mahdollisesti ammuttavia ballistisia ohjuksia voidaan seurata maan keskiosissa sijaitsevasta ilmavoimien tukikohdasta käsin.

Lähi-idästä ammuttavat ohjukset havaitaan todennäköisesti ensin Naton Turkissa sijaitsevilla tutkilla. Käytössä on lisäksi Qatarissa ja Israelissa sijaitsevia tutkajärjestelmiä.

Asiantuntijoiden mukaan ilma- ja ohjuspuolustus on jäänyt vähälle huomiolle kylmän sodan päättymisen jälkeen. Britannia on liittynyt Saksan vetämään hankkeeseen, jolla pyritään luomaan ”ilmakilpi Euroopalle”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)