Verkkouutiset

Vuosaaren satama. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Pääekonomisti TE:lle: Kauppasota USA:n kanssa olisi järjetöntä

Uuden tukipaketin arvioidaan vaikuttavan kielteisesti myös suomalaisiin yrityksiin.

Yhdysvallat aikoo laskea ensi vuoden alussa liikkeelle vihreää siirtymää vauhdittavan tukipaketin. Paketin arvo on yli 400 miljardia euroa, ja sillä on lisäksi tarkoitus vähentää myös kotitalouksien riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, kirjoittaa Talouselämä.

Tukea on kuitenkin tarjolla vain yhdysvaltalaisille yrityksille. Veroalennukset kohdennetaan puolestaan vain tuotteisiin, joiden valmistuksessa on käytetty tarpeeksi yhdysvaltalaisia, meksikolaisia tai kanadalaisia raaka-aineita. Maat ovat vapaakauppakumppaneita.

Tukipaketti hiertää Yhdysvaltojen ja EU:n välejä, sillä eurooppalaiset yritykset kärsivät jo nyt suhteessa enemmän Ukrainassa käytävästä sodasta. Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismasen mukaan paketin vaikutukset voivat luoda haasteita suomalaisille yrityksille.

– Jos suomalaisella yrityksellä on erittäin hyvää teknologiaa Yhdysvaltoihin vietäväksi, niin olisi kaikkien edun mukaista, että Yhdysvallat käyttäisi sitä suomalaisen yrityksen tekniikkaa, vaikka se tapahtuisi yhdysvaltalaisten tukirahojen puitteissa ja päinvastoin, Kuismanen sanoo.

Oman haasteensa yrityksille luo paketin seurauksiin varautuminen etukäteen, varsinkin, mikäli uusi sääntely astuu nopeasti voimaan. Kuismasen mukaan aggressiivinen kauppasota olisi järjetöntä.

– Väitän, että se olisi sekä suomalaisille että yhdysvaltalaisille yrityksille järjetön polku. Kuitenkin nämä kaksi mannerta ovat hyvän markkinatalouden ja tavaroiden ja palveluiden vaihdannan nykymaailman malleja, joissa opitaan toisilta ja kaupankäynti kiihdyttää sitä, asiantuntija sanoo TE:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)