Verkkouutiset

Nuori kesätöissä. LEHTIKUVA/VILLE MYLLYNEN

Onko kesätyöntekijän pakko loukkaantua päivittäin?

Moni tapaturma olisi vältettävissä huolellisessa perehdytyksellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nuorelle kesätyö saattaa olla ensimmäinen kosketus työelämään. Silloin perehdytyksen merkitys korostuu entisestään. Nuorille, 15–19-vuotiaille työntekijöille sattuu kesä–elokuussa keskimäärin yli 1 200 työpaikkatapaturmaa, kertoo vakuutusyhtiö Fennia.

Tapaturmavakuutuskeskuksen tuoreimmat tilastot ovat kesältä 2022. Fennian tilastojen mukaan vuoden 2023 kesällä sattui aiempaa vähemmän työtapaturmia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tilastojen perusteella kesäkauden jokaisena päivänä sattuu työpaikkatapaturma 13 nuorelle työntekijälle. Kesätyöntekijöiden työtapaturmissa korostuvat etenkin ne alat, joilla tehdään fyysistä työtä, ja joihin palkataan paljon kesätyöntekijöitä. Vähittäiskaupan, rakentamisen ja teollisuudet alat erottuvat tilastoissa, sanoo Fennian riskipäällikkö Pia Välimaa.

Hänen mukaansa sekä nuorille että kokeneemmillekin työntekijöille sattuvat tapaturmat ovat hyvin samankaltaisia. Nuorille sattuu kuitenkin tapaturmia useammin työn kokonaismäärään suhteutettuna.

– Erityisesti terävien esineiden, kuten veitset, sahan tai neulat, käsittely aiheuttaa paljon tapaturmia kesätöissä. Myös kompastumiset, putoamiset ja törmäämiset ovat tyypillisiä tapaturmien syitä, Välimaa sanoo.

Kattava perehdytys on tärkeä työturvallisuustekijä

Laitteiden ja työvälineiden käyttöön, turvalliseen työskentelytapaan ja vahinkotilanteiden ohjeisiin pitää perehdyttää jo ennen työn aloittamista. Välimaa kuitenkin muistuttaa, että kattava perehdyttäminen ei tarkoita ainoastaan tietoryöppyä ensimmäisinä päivinä, vaan jatkuvaa opastamista.

– Nuorelta ei voida odottaa samanlaista ymmärrystä työelämästä kuin sellaiselta työntekijältä, jolla työkokemusta on takana useampia vuosia. On tärkeää, että nuori saa kattavan ohjeistuksen ja häntä kannustetaan kysymään mieltään askarruttavia kysymyksiä, hän sanoo.

Vaikka perehdytys on pääasiassa esihenkilön vastuulla, osallistuu siihen koko työyhteisö.

– Kattavan perehdyttämisen lisäksi kokeneempien työntekijöiden oma asenne ja esimerkki ovat avainasemassa. Kesätyöntekijät ovat osa työyhteisöä ja ottavat innokkaasti mallia muista työntekijöistä. Jos tapa toimia ja ohjeet eivät vastaa toisiaan, usein tapa toimia voittaa, Välimaa muistuttaa.

– Nuoret ovat usein innokkaita tekijöitä, mutta on työtehtävät paremmin tuntevan työnantajan vastuulla valita työtehtävät nuoren osaamistason mukaan. Kun työn vaativuus on oikealla tasolla ja perehdytys on hoidettu mallikkaasti, menee kesä todennäköisesti mukavasti ja nuori saa arvokasta työkokemusta turvallisesti.

Vinkkejä työnantajalle kesätyöntekijän perehdytykseen

1. Varmista osaaminen asianmukaisella perehdytyksellä

Huolehdi siitä, että kesätyöntekijä saa tarvittavan perehdytyksen ennen työn aloittamista. Muista myös tarjota riittävästi tukea ja opastusta koko kesätyöjakson ajan. Jokainen kesätyöntekijä on erilainen eivätkä kaikki uskalla kysyä, jos on epävarma omasta työstään tai sen riskeistä. Siksi on tärkeää myös varmistaa, että perehdytys on ollut riittävä turvallisen työn onnistumiseksi.

2. Luo avoin ja kannustava ilmapiiri

Positiivinen ja kannustava ilmapiiri takaa sen, että kesätyöntekijä kokee myös itse voivansa vaikuttaa työturvallisuusasioihin.

3. Toimi itse esimerkkinä

Omilla toimillasi osoitat, että työturvallisuusasiat ovat yrityksesi arvoasteikossa korkealla sijalla ja että työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu kaikille.

4. Hyödynnä uudet silmäparit

Kun työpaikalle saadaan uusia työntekijöitä, on heissä valtava potentiaali sujumattomuuksien, vaaranpaikkojen tai kehittämistä vaativien asioiden huomaajina ja hoksauttajina, kun heitä kannustetaan siihen aktiivisesti esimerkiksi turvallisuushavaintojen, aloitteiden tai muiden järjestelmien kautta.

5. Puutu turvattomaan toimintaan

Jos huomaat kesätyöntekijän toimivan turvallisuusohjeiden ja -määräysten vastaisesti, puutu aktiivisesti tilanteeseen ja kerro miksi kyseiset säännöt ovat olemassa, ja miksi niitä tulee noudattaa. Kun tiedetään syyt sääntöjen taustalla, on motivaatio turvalliseen työskentelyyn korkeampi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)