Verkkouutiset

Omakotitaloja Helsingin Maunulassa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Neljä vinkkiä hallitukselle: Näin asumiskustannuksia alennetaan

Omakotiliitto esittää muun muassa asuntolainojen korkovähennyksen tilapäistä palauttamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus kokoontuu tiistaina ja keskiviikkona budjettiriiheen.

Omakotiliitto asetti eduskuntakauden tavoitteikseen asumiskustannusten alentamisen, pientaloasumisen edistämisen sekä kohtuullisen ja kannustavan sääntelyn.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Konkreettisina keinoina esitettiin neljä esimerkkiä, joista ensimmäinen oli asuntolainojen korkovähennyksen tilapäinen palauttaminen. Korkovähennys poistui tämän vuoden alusta juuri, kun korot lähtivät nopeaan ja jyrkkään nousuun.

– Tämä on aiheuttanut kotitalouksille haasteen, kun käytännössä ei ole ollut mahdollista varautua näin nopeaan kustannusnousuun, Omakotiliiton tiedotteessa todetaan.

Toisena keinona esitettiin varainsiirtoveron poistamista tai muuttamista yhdenvertaisempaan suuntaan niin, että kiinteistöillä ja asunto-osakkeilla olisi sama veroprosentti.

– Tällä toimella olisi myös asuntokauppaa piristävä vaikutus.

Kiinteistöverotuksen alentaminen

Kolmantena keinona esitettiin kiinteistöverotuksen alentamista muun muassa poistamalla kiinteistöveron alaraja asuinrakennuksilta ja huolehtimalla, että kiinteistöverotusuudistus ei nosta asumiskuluja.

– Näillä olisi suora vaikutus asumiskustannuksiin. Alarajan poistaminen vahvistaisi osaltaan myös kuntien itsemääräämisoikeutta ja mahdollistaisi kiinteistöveron alentamisen asukkaille.

Rakennusalan nopeaa heikkenemistä voitaisiin torjua Omakotiliiton esittämällä pientaloihin kohdistuvalla aravajärjestelmän päivittämisellä. Aikanaan järjestelmä koski myös pientaloja, jolloin oli mahdollista rakentaa kohtuukokoisia ja -hintaisia koteja perheille.

– Samalla järjestelmää voitaisiin kehittää käytettäväksi energiatehokkuusremontteihin. Nyt olisi aika tehdä tarkistus aravaan ja mahdollistaa uudenlainen pientalorakentaminen. Tämä tarjoaisi hankalassa tilanteessa olevalle rakennusalalle työmahdollisuuksia niin uudisrakentamisen kuin korjausrakentamisen osalta.

Kotitalousvähennyksen uudistus

Neljäntenä keinona Omakotiliitto esitti kotitalousvähennykseen uudistusta.

– Vähennys tulisi uudistaa kotitalouskohtaiseksi, jotta myös yhden hengen kotitalouksilla olisi samanlainen mahdollisuus hyödyntää vähennystä remontteihin. Samalla korvausmäärä tulee määritellä riittäväksi, esimerkiksi 8 000 euroon, jotta saadaan aikaan riittävän suuria energiatehokkuusremontteja.

– Näillä toimilla voidaan vastata ennakoivasti myös odotettavissa oleviin EU:n energiatehokkuusremonttivaatimusten tiukentumisiin, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Lopuksi Omakotiliitto muistuttaa kohtuuhintaisen sähkön ja energian saatavuudesta kansalaisille niin arjessa kuin kriiseissä.

– Viime vuonna hinnan nousu on syönyt reippaasti kotitalouksien käytettävissä olevia varoja. Samaan aikaan kotitaloudet ovat lisänneet sähkön- ja energiansäästötoimiaan.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)