Verkkouutiset

Mikko Savola. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Naton yleiskokous koolle pitkästä aikaa – ”näissä kahdessa keskustelu tulee väistämättä pyörimään”

Suomen ja Ruotsin Nato-asia on keskusteluissa vahvasti läsnä, uskoo valtuuskunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksi asiaa nousee selvästi yli muiden, kun Naton parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu huomenna perjantaina Liettuan Vilnaan nelipäiväiseen kokoukseensa. Näin sanoo Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.), jonka lisäksi kokoukseen osallistuu Suomesta myös kansanedustaja Tom Packalén (ps.).

– Näen, että siellä on kaksi vallitsevaa teemaa: ensinnäkin sota Ukrainassa sekä toiseksi Naton laajentuminen ja Suomen ja Ruotsin jäsenyysasia. Näissä kahdessa keskustelu tulee väistämättä pyörimään, Savola kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Savolan mukaan on vaikea ennakoida, miten paljon Turkin vastustus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiin liittyen herättää paikan päällä keskustelua:

– Se tietysti voi olla turkkilaisistakin kiinni, kuinka paljon tätä siellä nostetaan esille.

Kokouspaikka vaihtui Ukrainasta Liettuaan

Naton parlamentaarinen yleiskokous oli koolla edellisen kerran viime vuoden lokakuussa Portugalin Lissabonissa. Tämän jälkeen kansainvälinen tilanne ja politiikka on mullistunut täysin Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tulevan viikonlopun kokous piti myös alun perin järjestää Ukrainan Kiovassa, mutta sodasta johtuen kokouspaikka ja järjestelyt siirtyivät Liettuaan.

Naton parlamentaarinen yleiskokous (Nato Parliamentary Assembly) on kansanedustajien keskustelu- ja verkostoitumisfoorumi. Se ei ole osa Pohjois-Atlantin puolustusliittoa, mutta yleiskokous voi antaa Natolle suosituksia.

– Tämä on moninaista suhteiden hoitamista. Kun valtion päämiehet hoitavat valtiotason asiat, nämä kansanedustajien ja parlamenttien väliset suhteet ja keskustelut ovat lisäksi todella tärkeitä, katsoo Savola.

Naton ulkopuolisten maiden kansanedustajille parlamentaarinen yleiskokous tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa mielipiteitä Nato-maiden poliitikkojen kanssa sekä kuulla, millaista keskustelua järjestön jäsenmaissa käydään puolustusliiton asioista.

Suomi kumppanimaan roolissa

Suomi on tulevassa kokouksessa edelleen kumppanimaan roolissa.

– Meillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus, mutta emme voi osallistua äänestyksiin.

Savolan mukaan kiinostus Suomea kohtaan näkyy kuitenkin selvästi:

– Meille on tullut aika liuta tapaamispyyntöjä muilta mailta. Ukrainan kanssa meillä on heti kahdenvälinen tapaaminen perjantaina.

Suomen eduskunnan selkeä 188-8 päätös Nato-jäsenyydelle ja etenkin prosessin nopeus tulleee herättämään keskustelua viikonlopun aikana muissa parlamentaarikoissa:

– En yhtään epäile, etteikö tämä kiinnitä kokouksessa huomiota. Etenkin kun edellisessä yleiskokouksessa tästä (Suomen Nato-jäsenyys) ei käyty luonnollisestikaan vielä minkäänlaista keskustelua.

Naton yleiskokouksen osanottajamaissa on lisäksi hyvin ollut muistissa Suomessa vallinnut ei niin vahva Nato-kannatus kansalaisten keskuudessa, mikä sekin on heilahtanut täysin toiseen suuntaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)