Verkkouutiset

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Naton ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa Oslossa. AFP/LEHTIKUVA/HANNA JOHRE

Naton pääsihteeri: Venäjällä ei ole veto-oikeutta Ukrainan jäsenyyteen

Jens Stoltenbergin mukaan Ukrainalla on nyt tarpeeksi kykyjä vapauttaa alueitaan.

Naton jäsenmaat ovat antaneet Ukrainalle riittävästi sotilaallista apua Venäjän miehittämien alueiden vapauttamiseksi, mutta ne ovat valmiita tekemään vielä enemmän auttaakseen Kiovaa.

– Nato on jo tarjonnut ennennäkemättömän paljon apua. Olen varma, että Ukrainan joukoilla on nyt tarvittavat valmiudet vapauttaa lisää miehitettyä maata. Mutta meidän on tehtävä enemmän, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi puolustusliiton ulkoministerien epävirallisen kokouksen jälkeen Oslossa raportoi Ukrinform.

Stoltenberg korosti, että liittolaiset työstävät Kiovalle monivuotista tukipakettia vahvalla rahoituksella.

– Tämä varmistaa Ukrainan pelotteen ja puolustuksen pitkällä aikavälillä, auttaa rakentamaan uudelleen sen turvallisuus- ja puolustussektorin sekä siirtämään Ukrainan Neuvostoliiton aikaisista doktriineista, kalustosta ja koulutuksesta täydelliseen yhteentoimivuuteen Naton kanssa, pääsihteeri sanoi.

Hänen mukaansa Oslon kokouksessa keskusteltiin nykyisen Nato-Ukraina-komission päivittämisestä uudeksi Nato-Ukraina-neuvostoksi.

– Tämä olisi merkittävä askel. Perustetaan yhteinen neuvoa-antava foorumi Ukrainan kanssa, joka istuu pöydässä tasavertaisena keskustelemassa turvallisuutemme avainkysymyksistä.

Nato-maat käsittelivät myös Ukrainan jäsenyyspyrkimyksiä.

– Kaikki liittolaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Naton ovi on edelleen auki. Vain liittoutuneiden ja Ukrainan tehtävänä on tehdä jäsenyyttä koskevat päätökset. Venäjällä ei ole veto-oikeutta, Stoltenberg korosti.

Hänen mukaansa kaikki liittolaiset ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainasta tulee Naton jäsen. Tällä hetkellä on kuitenkin tärkeintä varmistaa, että Ukraina säilyy suvereenina ja itsenäisenä valtiona.

– Emme tiedä milloin sota päättyy. Mutta meidän on varmistettava, että kun se tapahtuu, meillä on uskottavat järjestelyt Ukrainan turvallisuuden takaamiseksi tulevaisuudessa. Ja katkaista Venäjän aggressiivisuuden sykli, Stoltenberg sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)