Verkkouutiset

Naton huippukokous on koolla Washingtonissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SAUL LOEB

Nato jyrähti Kiinalle ja lupasi miljarditukea Ukrainalle

Puolustusliiton julkilausuman mukaan Venäjä on merkittävin turvallisuusuhka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton Washingtonissa kokoontunut huippukokous hyväksyi keskiviikkoiltana julkilausuman, jossa Nato-maat lausuvat näkemyksiään turvallisuustilanteesta.

Julkilausuman sisällöstä kertoo muun muassa Yle.

Venäjä on edelleen liittolaismaiden merkittävin ja suorin turvallisuusuhka. Venäjä on vastuussa Ukrainan sodan raakuuksista. Nato linjaa, ettei se tule koskaan tunnustamaan Venäjän Ukrainalta valloittamia alueita.

Venäjän todetaan olevan vastuussa hyökkäyksestä Ukrainaan, kansainvälisen oikeuden rikkomisesta, sotarikoksista ja tuhansien siviilien kuolemista.

Naton mukaan hybridiuhat voivat ylittää yhteisen puolustuksen kynnyksen. Sabotaasi, rajaloukkaukset, elektroninen häirintä ja disinformaatio ovat uhkia, joita Venäjä käyttää. Myös Suomen korostama välineellistetty maahanmuutto mainitaan. Liitto on valmis tarvittaessa vastaamaan uhkiin.

Nato linjaa, että Kiina mahdollistaa Venäjän sodan Ukrainassa, kaupankäynnillä ja kumppanuudella. Naton asenne on koventunut Kiinaa kohtaan. Kiina yrittää muuttaa kansainvälistä järjestystä yhdessä Venäjän kanssa.

Nato vetoaa, ettei Kiina möisi Venäjälle kaksikäyttötuotteita kuten aseiden osia ja raaka-aineita, tai se pilaa maineensa. Nato toivoo, että Kiina vähentäisi strategisia riskejä ja toimisi läpinäkyvästi.

Nato tukee Ukrainaa sodassa antamalla lisää aseita ja valmistaa sitä Naton jäseneksi. Ensi vuodelle luvataan 40 miljardin tuki.

Julkilausuman mukaan Ukraina etenee kohti Naton jäsenyyttä, mutta toistaiseksi maasta ei tule sotilasliiton jäsentä.

Naton tuki Ukrainalle tulee sisältämään lupauksia koulutuksen tukemisesta ja asetoimitusten jatkamisesta siten, että Ukraina pärjää sodassa.

Nato linjaa myös yltävänsä tavoitteeseen, että maat käyttävät puolustukseen yhteensä kaksi prosenttia tuloistaan.

23 jäsenmaata 32:sta käyttää nyt puolustukseensa rahaa vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Yhteinen kahden prosentin tavoite täyttyy, vaikka jokainen maa ei vielä ylläkään omaan tavoitteeseensa.

Julkilausumassa maat toteavat, että nykyinen rahoitus ei tule riittämään. Puolustukseen tullaan Nato-maiden mukaan tarvitsemaan vielä enemmän rahaa kuin nykyiset 2 prosenttia tuloista, jotta puolustuksen puutteet saadaan korjattua ja jännitteisen turvallisuusympäristöön voidaan vastata.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kommentoi huippukokouksen antia myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Ensimmäinen työistunto on takana päin, Suomena voimme olla tyytyväisiä päivän lopputulokseen ja julkilausumaan. Se on tasapainoinen ja siinä näkyy hyvin Suomen kädenjälki ja Suomen tavoitteet, presidentti Stubb totesi tiedotustilaisuudessa Ilta-Sanomien mukaan.

Stubbilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa Naton keskeisistä määritelmistä koskien Kiinaa ja Venäjää.

– Allekirjoitamme lausunnot sellaisinaan ja olemme olleet niitä valmistelemassa. Venäjä on uhka numero yksi liittokunnalle. Kiinan uhka näkyy kielenkäytössä. Kaikki konfliktit, jännitteet ja suurvaltapolitiikka liittyvät toisiinsa, Stubb vastasi.

Stubbin mukaan Naton lausuma ei muuta Suomen ulkopolitiikkaa, joka määritellään ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa eli tp-utvassa.

Mediatietojen mukaan Kiina jyrähti välittömästi Naton julkilausumasta ja moitti Natoa ”vastakkainasettelun lietsomisesta”, koska Nato-johtajat kantoivat huolta Venäjän ja Kiinan syvenevistä suhteista.

Nato-maiden johtajat osallistuvat keskiviikkoiltana Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin isännöimälle illalliselle Valkoisessa talossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)