Verkkouutiset

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kuvaruudulla tapaamisessa Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin kanssa. SAUL LOEB / AFP / LEHTIKUVA

”Nancy Pelosin Taiwanin-vierailu tuotti tärkeää tietoa Kiinasta”

Sotilaallinen uhittelu paljasti asiantuntijan mukaan Pekingin todelliset tavoitteet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin äskettäinen vierailu Taiwaniin oli amerikkalaisasiantuntija Ryan Hassin mielestä harkitsematon ja huonosti ajoitettu. Tapa, jolla Kiina vierailuun reagoi, tuotti kuitenkin hänen mukaansa hyödyllistä informaatiota vastaisen varalle.

Kiina luonnehti Pelosin johtaman delegaation matkaa ”tulella leikkimiseksi” ja käynnisti sen takia poikkeuksellisia sotaharjoituksia, ampui ballistisia ohjuksia Taiwanin läheisyyteen sekä lähetti hävittäjiä ja sota-aluksia Taiwaninsalmen keskilinjan yli huomiota herättävässä voimannäytöksessä. Lisäksi Kiina julkaisi asiakirjan, jossa se määrittelee omat ehtonsa Taiwanin Kiinaan liittämisen toteuttamiseksi joko rauhanomaisesti tai tarvittaessa väkisin.

Kiinan reaktio on Hassin mukaan osa yleisempää kaavaa. Samankaltaista uhittelua on hänen mukaansa aiemmin nähty esimerkiksi Kiinan ja Japanin sekä Kiinan ja Intian välisten aluekiistojen yhteydessä.

– Taiwanin tapauksessa Peking on ilmeisesti halunnut näyttää voimaa kahden viimeaikaisen väitteensä pönkittämiseksi. Niistä ensimmäinen on se, että Kiina ei tunnusta mitään
Taiwaninsalmen keskilinjaa. Toinen on se, että ”Taiwaninsalmen suvereniteetti, suvereenit oikeudet ja toimivalta” kuuluvat Kiinalle, Hass kirjoittaa Foreign Affairslehdessä.

Lähettämällä ennennäkemättömän määrän lentokoneita ja sota-aluksia Taiwaninsalmen keskilinjan yli Kiina halusi hänen mukaansa signaloida, että se aio enää rajoittaa sotilaallista toimintaansa omalle puolelleen salmea.

– Se, että Peking laukaisi useita ohjuksia Japanin talousvyöhykkeellä sijaitseville vesille, toimii vastaavasti varoituksena Tokiolle siitä, että sen ei pidä enää jatkossa sekaantua Kiinan ja Taiwanin välisiin asioihin, Hass sanoo.

Ryan Hass on Taiwanin kysymyksiin erikoistunut ulkopolitiikan tutkija Brookings Institution -ajatushautomossa. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Kiinasta, Taiwanista ja Mongoliasta vastaavana johtajana USA:n kansallisessa turvallisuusneuvostossa.

”Kiinaa on kuultava”

Pekingin näkökulmasta Pelosin vierailu kertoi kahdesta trendistä: yhtäältä sitä, että Taiwan on etääntymässä Kiinasta, ja toisaalta Yhdysvaltojen määrätietoisista ponnisteluista Taiwanin kansainvälisen profiilin nostamiseksi, Hass arvioi.

Kiinan ehdottomana pyrkimyksenä on hänen mukaansa se, että muu maailma jättäisi Taiwanin huomiotta, jolloin Peking voisi ratkaista Taiwanin aseman sisäisenä asianaan. Pelosin vierailu
tarjosi Kiinalle mahdollisuuden kallistaa tilannetta pysyvästi omaksi edukseen. Nyt USA:n ja Taiwanin olisi kyettävä estämään turvallisuustilanteen peruuttamaton heikkeneminen.

– Suora huipputason diplomatia on edellytys sen varmistamiseksi, että osapuolet tuntevat toistensa huolenaiheet ja vaatimukset. Kurinalaisuus ja hienotunteisuus ovat kriisinhallinnan keskeisiä välineitä. Nokkelat argumentit ilman uskottavaa pelotetta auttavat vain vähän haasteiden hallinnassa. Kiinan johtajat eivät myöskään ryhdy purkamaan jännitteitä, elleivät he usko, että heidän huoliaan kuunnellaan, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)