Verkkouutiset

Tulli- ja passintarkastuksen kyltti Vaalimaan raja-asemalla Virolahdella 29. joulukuuta 2020., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Näitä pakotteiden alaisia tuotteita Venäjältä nyt tuodaan

Tulli on aloittanut lähes 250 esiselvitystä EU-pakotteiden alaisista kuljetuksista.

Euroopan unioni on määrännyt Venäjälle Ukrainaan hyökkäämisen vuoksi laajoja tuonti- ja vientipakotteita seitsemässä eri pakotepaketissa. Tulli valvoo toimeenpanevana viranomaisena pakotteita osana normaalia tullivalvontaa.

– Hoidamme pakotteiden valvontaa tietopohjaisesti mahdollisimman pitkälle ja olemme muokanneet tavaravirtoihin kohdistuvaa riskianalyysiamme siten, että EU:n Venäjälle kohdistamien pakotteiden valvonta on tarkoituksenmukaista ja tehokasta, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

– EU:n Venäjälle asettamiin pakotteisiin liittyen tulli-ilmoitusten kautta käsittelyyn on noussut yli 16 000 tapausta, joista lähes tuhanteen olemme tehneet kohdennetun tarkastuksen, Rakshit jatkaa.

Tulli pyytää tarvittaessa ulkoministeriöltä lausunnon siitä, onko tietty tavara EU-pakotteiden alainen. Lausuntopyyntöjä on lähetetty noin 580, joista ulkoministeriö on vastannut yli 500 tapaukseen. Pakotteiden alaisia näistä on ollut lähes 200. Suurin osa lausuntopyynnöistä lähetettiin maalis-toukokuussa. Eniten kuljetuksia on pysäytetty maantieliikenteessä Vaalimaalla.

– Pääosa lausunnoista liittyy kaupallisen liikenteen kuljetuksiin. Tietokonetarvikkeet, elektroniikka yleensä sekä veneilyyn ja merenkulkuun liittyvät tuotteet ovat olleet pinnalla, summaa Rakshit.

Esitutkintaan edennyt yli sata pakotteiden alaista kuljetusta

Maalis-toukokuussa pakotteiden piiriin kuuluvien tuoteryhmien määrät kasvoivat uusien pakotepakettien myötä. Osa pakotevalvontaan kuuluvista tavaroista on niin sanottuja kaksikäyttötuotteita eli tuotteita, joita voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Maalis-toukokuussa pysäytettiin erityisesti tietotekniikkaa, kuten tietokoneita, kovalevyjä, servereitä, ja muuta elektroniikkaa, merenkulkuun ja veneilyyn liittyviä tarvikkeita ja veneitä, sekä optisia laitteita. Myös kuorma-auton vetopäitä ja laitteiden varaosia oli pakotteiden alaisissa kuljetuksissa.

Heinä-elokuussa pakotteiden alaisissa kuljetuksissa oli erityisesti tietokoneita, matkapuhelimia ja muuta elektroniikkaa. Myös veneilyyn liittyviä tarvikkeita, kuten kalastustutkia, sekä droneja pysäytettiin.

Tulli on aloittanut lähes 250 esiselvitystä EU-pakotteiden alaisista kuljetuksista. Näistä esitutkintaan on edennyt noin 120 tapausta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)