Verkkouutiset

Joukkohaudasta kaivettuja siviilien ruumiita Ukrainan Butsassa. LEHTIKUVA / AFP Fadel Senna

Näin venäläissomessa käsitellään Butšaa -”yhtäläisyyksiä natseihin”

Venäläisten sosiaalisessa mediassa käyttämä kieli muistuttaa natsien puheita juutalaisista, kertoo tutkimusartikkeli.

Venäjän historiaan erikoistunut tutkijatohtori Ian Garner on julkaissut akateemiseen kansanmurhatutkimukseen erikoistuneessa Journal of Genocide Research-julkaisussa tutkimusartikkelinsa Butšan verilöylyä käsittelevästä venäläiskommentoinnista sosiaalisen median viestipalvelu Telegramissa.

Telegram on nykyään Venäjän suosituin suoraviestipalvelu, ja se on yksi luotetuimmista tietolähteistä venäläisten joukossa. Se ei ole myöskään täysin anonyymi, koska käyttäjät esiintyvät pääasiassa omilla nimillään ja puhelinnumeroillaan.

Huhtikuun ensipäivinä maailmalle paljastunut Butšan verilöyly on järkyttänyt länsimediaa ja nostanut esiin Venäjän Ukrainan-vastaisen sodan sekä Vladimir Putinin johtaman Venäjän genosidaalisen eli kansanmurhaavan käytöksen.

Garner on käynyt yhteensä läpi kolme sataa viestiä kolmelta suositulta Ukrainaa käsittelevältä venäläiskanavalta sekä tarkastellut niitä kansanmurhatutkimuksen näkökulmasta. Ryhmillä on tilaajia yhteensä lähes neljännesmiljoona ja ne ovat painotukseltaan venäläisnationalistisia.

Erityisesti hän on kiinnittänyt huomiota siihen, että venäläiskommentoijien viesteissä yhdistyy samanaikaisesti niin venäläisten tekemän Butšan verilöylyn kiistäminen kuin sen oikeuttaminen.

– Jokaisessa propagandakertomuksen vaiheessa – se oli lavastus, ukrainalaiset tekivät sen, Länsi teki sen, se oli itsepuolustusta – ovat tutkimani sosiaalisen median Telegram-käyttäjäryhmät vastavuoroisesti ottaneet lämpimästi vastaan Butšan tapahtumat. He jatkavat juttua [Volodymyr] Zelenskyin [haukkumiseen] tuottaen yhä enemmän rasistisia näkemyksiä, kuvia ja epäinhimillistävää kieltä – samaan aikaan ylistäen uskonollisin termein Venäjää, sen armeijaa ja venäläisten toimia.

– Tosiaan, uutisten kantauduttua Butšasta, venäläispropagandistit alkoivat kehittää omaa vaihtoehtoista tarinaansa niin pitkälle, että he alkoivat syyttää länsivaltoja venäläisvastaisen kansanmurhan suunnittelemisesta ja totetuttamista: ”Länsi tarvitsee verisen Butšan.” Butša näin ollen yhdistyi narratiiviin [kertomus(tapa)] itsepuolustuksellista kansanmurhasta, jota on historiassa käytetty perusteena rikoksille Ruandassa, Armeniassa ja muualla.

Garnerin 300 läpikäymästä viestistä keskimäärin 50 prosentissa vaadittiin enemmän julmuutta ukrainalaisia kohtaan. Vain 3-4 prosenttia tuomitsi venäläissotilaiden toimet Butsassa tai pitivät niitä häpeällisinä. Loput suhtautuivat enemmän tai vähemmän myönteisesti.

Putinin Venäjä on luonut pohjaa vihapuheelle

Telegram-käyttäjät käyttävät ukrainalaisista perinteisten venäläisten rasististen käsitteiden ”hohol” tai ”ragulizm” lisäksi nimityksiä syöpäläiset, rotat, epäihmiset (neljudi) ja tautiset. Nämä heijastelevat myös venäläismediassa aiemmin esillä olevia näkemyksiä, että ukrainalaisuus on vain hävittämistä vaativa väärä mielentila, sairaus tai ”myrkky”, joka tulee ”eliminoida”, kuten Timofei Sergeitsev väitti valtiollisen RIA Novostin pääkirjoituksessaan.

– Tämä kielenkäyttö on yhdenmukaista sen kanssa mitä valtiolliset uutislähteet ovat toistaneet niin verkossa kuin televisiossakin vuoden 2014 Krimin miehityksestä lähtien. Ne ovat demonisoineet ukrainalaisia alihmisiksi, monesti uskonnollisin termein (onhan Moskovan patriarkkakin siunannut Venäjän armeijan sotatoimet) ja rohkaisseet äärimmäiseen väkivaltaan. Huolestuttavinta on, että tässä on selviä yhtäläisyyksiä natsien kielenkäyttöön.

Garner huomauttaa, että Putinin Venäjällä on luotu pohjaa kansanmurha-ajattelulle. Venäläisissä kouluissa, mediassa ja kulttuurissa on toistettu toisen maailmansodan aikaisia propagandalauseita, kuten ”tapa saksalainen ennen kuin tämä tappaa sinut”. Neuvostoarmeijan tekemiä julmuuksia ja raiskauksia toisessa maailmansodassa on vähätelty, vaiettu tai jopa oikeutettu.

– Näyttää siltä, että ei ole näkyvissä estettä suuntaukselle kohti yhä äärimmäisempiä narratiiveja. Tällä hetkellä (huhtikuun lopulla 2022) kehoituksia joukkoraiskauksiin, ukrainalaissotavankien käyttämiseen prostituoituina ja joukkomurhiin löytää helposti tutkimistani Telegram-ryhmistä.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS