Verkkouutiset

Tuhoutunutta Butšan kaupunkia Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Ronaldo Schemidt

Palkkasoturi järkyttyi Butšan verilöylystä – ”he tappoivat kaikki”

Monia taisteluita nähneen sotilaan mukaan venäläisten julmuus siviilejä kohtaan on järjetöntä.

Ukrainan joukoissa taisteleva amerikkalainen palkkasotilas Ryan O’Leary kertoo olevansa järkyttynyt Butšan kaupungissa ja sen lähialueilla tapahtuneesta siviilien joukkomurhasta.

Hän on taistellut aiemmin Afganistanissa ja Irakissa.

– Olen ollut seitsemän vuotta taistelualueilla taistelemassa Isisiä ja Talibania vastaan, ja se mitä venäläiset tekivät siviileille on järjetöntä, kokenut sotilas kuvailee Butšan tapahtumia Politico-uutissivustolle.

Palkkasoturi lähetettiin lauantaina kaupunkiin venäläisten vetäytymisen jälkeen. Näky oli hänen mukaansa kammottava.

– He tappoivat kaikki eivätkä pelkästään miehiä, kuten medioissa on nyt kerrottu. He tappoivat myös naisia. En voi unohtaa sitä koskaan. Kun menet joihinkin kyliin, näet siviilejä kuolleina ja kädet sidottuina selän taakse, hän kertoo.

Julkisuudessa esitetyt valokuvat ja videot eivät O’Learyn mukaan kuvaa riittävästi Butšassa tapahtuneita julmuuksia.

– Menimme yhteen taloon ja tyhjensimme sen miinoista. Talon takapihalla oli pakettiauto, jonka sisällä oli viisi kuollutta naista. Heitä oli ammuttu ja joku oli yrittänyt polttaa heidät.

Palkkasoturin mukaan alueelta on löytynyt muitakin poltettuja tai puoliksi palaneita naisten ruumiita. Tämä saattaa hänen mukaansa viitata siihen, että hyökkääjä yrittää peitellä todisteita raiskauksista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS