Verkkouutiset

Presidentti Sauli Niinistö ja Ahvenanmaan maakuntapäivien puhemies Ingrid Zetterman Itsehallintotalolla Maarianhaminassa Ahvenanmaalla 3. marraskuuta 2023. LEHTIKUVA / NICLAS NORDLUND

Näin presidentin puheeseen reagoitiin Ahvenanmaalla – ”Selkeä sanoma”

Presidentti Sauli Niinistö kehotti ahvenanmaalaisia keskustelemaan turvallisuuden lisäämisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Sauli Niinistö osallistui perjantaina maakuntapäivien istuntokauden 2023–2024 avajaisiin Maarianhaminassa. Puheessaan Niinistö käsitteli saariryhmän turvallisuuspoliittista asemaa, joka on herättänyt keskustelua Venäjän hyökkäyssodan myötä. Etenkin Venäjän Maarianhaminan konsulaatin kohtalo ja Ahvenanmaan demilitarisaatio ovat olleet julkisuudessakin paljon esillä, ja ulkoministeriö viimeistelee paraikaa selvitystä kysymyksiin liittyen.

Puheessaan presidentti totesi Suomen turvaavan yhdessä liittolaistensa kanssa Ahvenanmaan aseman ”tiukan paikan” tullen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mutta turvallisuus vahvistetaan ja varmistetaan arjessa. Sen vuoksi rohkaisen teitä jokaista täällä maakunnassa keskusteluun siitä, mitä Ahvenanmaalla voidaan itse tehdä lisää turvallisuuden lisäämiseksi, Niinistö sanoi.

Niinistön kehotus sai myönteisen vastaanoton ahvenanmaalaisilta poliitikoilta, uutisoi Ålands Radio. Siviilivalmius ja turvallisuus tulevat olemaan keskeisiä kysymyksiä myös Ahvenanmaalla lähivuosina, päättäjät toteavat.

– Presidentin sanoma oli hyvin selkeä, nyt meidän on aika pohtia turvallisuuttamme. Elämme nyt sellaista aikaa, että sanoma mielestäni on perusteltu, keskustaoikeistolaisen Ahvenanmaan maltilliset-puolueen puheenjohtaja Wille Valve sanoo.

Valven mukaan Ahvenanmaalla panostetaan nyt kriisivalmiuteen ja huoltovarmuuteen.

Myös Ahvenanmaan hallituksenmuodostaja, liberaalien puheenjohtaja Katrin Sjögren oli tyytyväinen presidentin puheeseen. Sjögrenin mukaan puheessa oli ”vakava pohjavire”. Hänen mukaansa Ahvenanmaa on hyvin varautunut kriistilanteisiin, mutta parantamisen varaakin riittävän.

Ahvenanmaan eroavan hallituksen infrastruktuuriministeri Christian Wikströmin mukaan saariryhmällä on tarvittaessa valmius puolustautua kriisitilanteessa myös aseellisesti.

– Meillähän on Ahvenanmaalla yli 3000 metsästäjää, jos se siihen menee, Wikström sanoo.

Ahvenanmaalaiset poliitikot kertoivat radiokanavalle olevansa tyytyväisiä Niinistön kohta päättyvään presidenttikauteen. Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Camilla Gunell kuvailee Niinistöä ”uskomattoman hyväksi presidentiksi”, joka on esittänyt Suomen presidentiksi harvinaisen aktiivista kansainvälistä roolia.

– Sauli on ollut hyvä presidentti meille, kunnioitan häntä suuresti, sanoo taas Wikström.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)