Verkkouutiset

Tuhoutunut Venäjän BMP-3-panssariajoneuvo Zaporižžjan alueella. / General Staf fUA

Näiltä alueilta Venäjän kaatuneet ovat kotoisin

Etniset vähemmistöt ovat yliedustettuina tappiolistoissa.

Venäjän asevoimien on väitetty käyttäneen etnisiä vähemmistöjä tykinruokana Ukrainan sodassa. Maahanmuuttajia on värvätty muun muassa Moskovassa lupaamalla heille kansalaisuutta kuudessa kuukaudessa. Keski-Aasian maista tuleville maahanmuuttajille on tullut puheluita, joissa luvataan nopeuttaa kansalaisuuden saamista, jos he liittyvät armeijaan.

Tutkijoiden mukaan vähemmistökansalaisuudet ovat olleet yliedustettuina hyökkääjien tappiolistoissa. Rostovissa sijaitsevasta sairaalasta julkaistun nimilistan perusteella yli puolet haavoittuneista oli kotoisin Dagestanin tasavallasta.

Taustalla on Venäjän poliittisen johdon oletus, jonka mukaan vähemmistöjen kuolemat aiheuttavat vähemmän poliittista levottomuutta kuin kantavenäläisten kaatuminen.

BBC:n keräämien tietojen perusteella suurin osa sodassa kaatuneista olisi ollut kotoisin Kaukasuksen alueelta ja esimerkiksi Itä-Siperiassa sijaitsevasta Burjatian tasavallasta.

Ukrainan arvion mukaan Venäjä on menettänyt sodassa tähän mennessä 17 500 sotilasta. Länsimaisten arvioiden mukaan kaatuneita olisi noin 7 000–15 000 ja haavoittuneita kaksi tai kolme kertaa enemmän.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS