Verkkouutiset

Gray Eagle -lennokki voi kantaa neljä Hellfire-ohjusta. / General Atomics

Näillä aseilla Ukraina voisi kenraalin mukaan voittaa jo tänä vuonna

Sota on Ben Hodgesin mukaan päätettävissä, kun länsimaat vain päättävät tehdä niin.

Yhdysvaltain eläköitynyt kenraali, maan Euroopan joukkojen entinen komentaja Ben Hodges arvioi brittilehti Telegraphissa julkaistussa kirjoituksessaan, että Ukraina voisi voittaa puolustussotansa Venäjää vastaan jo vuoden 2023 puitteissa, jos sille annettaisiin siihen tarvittavat aseet. Epävarmuus päätöksenteossa, etenkin Valkoisessa talossa, on kuitenkin asian esteenä.

– Jos vain päättäisimme, että tahdomme Ukrainan voittavan ja toimisimme sen mukaisesti, Venäjä tulee lyödyksi ja ajetuksi pois Ukrainan alueelta, Hodges kirjoittaa.

Hän listaa kolme asetta, jotka nopeuttaisivat puolustussodan voittoa merkittävästi. Ensimmäinen niistä on taktinen ohjusjärjestelmä ATACMS (Army Tactical Missile System). ATACMS-ohjukset voidaan ampua Ukrainalle jo toimitetuista HIMARS-ajoneuvoista. Niitä voi ampua 300 kilometrin etäisyydelle. Tämä on 210 kilometriä pidempi välimatka, kuin HIMARS-järjestelmien nykyisellään ampumien ohjusten.

– ATACMS muuttaisi sodan avaten jokaisen neliötuuman Ukrainan miehitetystä alueesta, myös Krimin, tarkalle tulitukselle. Meidän tulisi myös lähettää GLSDB:tä (Ground Launched Small Diameter Bomb), toisia pitkän matkan aseita, suoraan jo olemassa olevista varastoista sen sijaan, että odotamme uusien valmistumista, Hodges sanoo.

Hän pitää Krimiä sodan ratkaisevana alueena. Krimin miehityksen myötä Vladimir Putin hallitsee Asovanmerta, uhkaa Odessaa, huoltaa joukkojaan ja rajoittaa Ukrainan ulkomaankauppaa. Rauha ei ole mahdollinen, jos niemimaata ei palauteta Ukrainalle, amerikkalaiskenraali huomauttaa.

Ukrainan ilmavoimia puolestaan tulee vahvistaa F-16 -hävittäjillä, kirjoittaa Hodges. Niiden toimitus nytkähti eteenpäin viikonlopun G7-huippukokouksessa, kun Yhdysvallat salli koneiden toimituksen.

– Ukrainalaiset voivat pian käyttää omiensa lisäksi länsimaiden toimittamia lentokoneita suojaamaan maalla toteutettavia vastahyökkäyksiään. Jos heille toimitetaan oikeat välineet, ei kestä kauaa, kun he pystyvät torjumaan Venäjän ohjusiskut ja hallitsemaan omia taivaitaan, hän toteaa.

Kolmas ase on Gray Eagle -lennokki. Kyseessä on päivitetty versio Predator-lennokista, ja se pystyy kantamaan neljää ilmasta maahan ammuttavaa Hellfire-ohjusta.

– Tämä antaisi Ukrainalle mahdollisuuden antaa taisteluihin ilmatukea riskeeraamatta harvoja pilottejaan ja hävittäjiään, Hodges toteaa.

– Näiden valmiuksien avulla Ukraina pystyy toteuttamaan Krimille panssarihyökkäyksen ja katkaisemaan ”maasillan” alueelle. Kun seon katkaistu ja Kertšinsalmen silta joko tuhottu tai jätetty pystyyn vetäytymisväyläksi, Venäjä on mahdollista työntää pois Krimiltä. Se ei tule olemaan helppoa, mutta kun koko alueelle voidaan tehdä tarkkuusiskuja ja kun Venäjän ilma- ja merivoimat pakotetaan pois niemimaalta, se on tehtävissä.

Hodges ei usko, että Kremlille jää juuri taistelutahtoa, kun Krim on vapautettu. Donbassin miehittämisen alkuperäinen tarkoitus oli maayhteyden luominen niemimaalle.

– Tämä sota on päätettävissä tänä vuonna, mutta vain, jos me lännessä olemme asiasta samaa mieltä ja alamme toimia sen mukaisesti.

LUE MYÖS: Evp-kenraali: Krimin vapauttaminen muuttaa kaiken

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS