Verkkouutiset

Hollantilainen F-16-hävittäjä. Nato. Flickr.

Mullistus aseavussa? USA tukee F-16-hävittäjien toimittamista

USA ei lähettilään mukaan aio puuttua liittolaistensa asetoimituksiin.

Yhdysvallat tukee F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle, sanoo maan Etyj-lähettiläs Michael Carpenter. Asiasta uutisoi Delfi-uutissivusto.

Alankomaiden uutisoitiin aikaisemmin tällä viikolla harkitsevan hävittäjien antamista Ukrainalle. Ulkoministeri Wopke Hoekstra on todennut maan hallituksen tarkastelevan Ukrainan mahdollista pyyntöä ”avoimin mielin”. Ukraina on jo pitkään toivonut länsimailta hävittäjiä, sillä maan neuvostokalustolla operoivat ilmavoimat ovat olleet sodan aikana alakynnessä Venäjän kehittyneempien koneiden kanssa.

Yhdysvaltalaisdiplomaatti Carpenter toteaa Delfille, että Joe Bidenin hallinto tukee Ukrainan liittolaisten asetoimituksia, eikä ole puuttumassa niihin. Aseapu, eli Alankomaiden tapauksessa hävittäjät, on maiden oma asia. Kysymykseen hävittäjätoimituksista hän vastaa olettavansa Yhdysvalloista löytyvän laajaa tukea Ukrainan vastaanottaman aseavun kasvattamiselle.

Siinä missä Ukraina sodan alkuvaiheessa vastaanotti neuvostoaikaisia aseita, keskustellaan nyt taistelupanssarivaunujen ja kehittyneiden ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmien toimittamisesta, Carpenter kuvailee aseavussa tapahtunutta kehitystä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS