International Institute for Strategic Studies (IISS) -tutkimuslaitos on julkaissut raportin Euroopan puolustuskykyjen vahvistamisesta Yhdysvaltojen vetäytyessä pois Euroopan turvallisuuskysymyksistä.
Tutkijat asettavat puolustusmenojen peruslinjaksi biljoona dollaria (888 miljardia euroa), jonka Eurooppa joutuu käyttämään kattaakseen Yhdysvaltojen jättämän aukon. Eurooppa tarvitsee maa- ja ilmavoimaa, kaukovaikutteisia ohjuksia ja tiedustelukykyä.
Raportti kertoo myös, että vuoden 2027 loppuun mennessä Venäjän maavoimilla on käytössään 3 300 taistelupanssarivaunua, 11 000 panssaroitua ajoneuvoa, 2 000 tykkiä ja 1 300 raketinheitintä, joita Kreml voi käyttää hyökätäkseen Eurooppaan.
Edes tämä kalustomäärä ei kuitenkaan riitä täyttämään kaikkien maavoimien yksiköiden määrävahvuuksia. Tämä koskee etenkin uudelleen perustettua Leningradin sotilaspiiriä, joka on suunnattu Baltiaa ja Fennoskandiaa vastaan.
Laskelmissa on myös tärkeä ”mutta”: Moskova pystyy kasaamaan koko edellä kerrotun arsenaalin vain siinä tapauksessa, että Ukrainaa vastaan käyty sota loppuu kuin seinään kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä. IISS:n raportin kirjoittajat myös huomauttavat muun muassa, että vuoden 2025 alussa Venäjän joukoilta puuttui noin 1 000 liikkuvaa tykkiä.
Asiantuntijat uskovat myös, että sodan päätyttyä Venäjä sijoittaa vanhentuneen ja kuluneen kaluston takaisin varastoihin tai luovuttaa sen romutettavaksi.
Venäjän uuden asearsenaalin kokoamisen arviointiin IISS on käyttänyt omien tutkimustensa lisäksi avointen lähteiden tiedusteluun erikoistuneiden ulkopuolisten henkilöiden tekemiä selvityksiä, mikä voi lisätä arvion epätarkkuutta.
Lisäksi Venäjän sotatoimien päättymistä Ukrainassa reilun kuukauden sisään ei pidetä realistisena. Siitä huolimatta Euroopan täytyy lisätä puolustusmenojaan lähes 900 miljardilla eurolla, koska Yhdysvallat on päättänyt siirtää kaikki turvallisuushuolensa yksinomaan Tyynellemerelle.