Verkkouutiset

Kiinan presidentti Xi Jinping. Venäjän suhdetta Kiinaan voi kutsua siirtomaasuhteeksi. AFP / LEHTIKUVA / JADE GAO

”Moskova voi onnistua siirtomaana, mutta epäonnistuu imperiumina”

Vladimir Putinin tavoitteet ovat Alexander Motylin mielestä yhä kauempana todellisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Diktatorisesti johdettu Venäjä perustuu amerikkalaisprofessori Alexander Motylin mukaan kestämättömään ristiriitaan, sillä vaikka Vladimir Putin tavoittelee uutta imperiumia, Venäjästä on tosiasiallisesti tullut Kiinan siirtomaa. Tämä ristiriita ei voi hänen mukaansa jatkua loputtomiin.

– Kaikki merkit viittaavat Kremlin imperiumin rakentajien kannalta epämiellyttävään johtopäätökseen: Venäjä voi onnistua siirtomaana, mutta epäonnistuu imperiumina, Motyl sanoo The Hill -verkkolehdessä.

Venäjän suhdetta paljon suurempaan naapurimaahansa Kiinaan voidaan hänen mukaansa jo nyt kutsua siirtomaasuhteeksi.

– Siirtomaat ovat paikallisesti hallinnoituja alueita, jotka ovat alisteisia ulkovaltojen asettamille poliittisille ja taloudellisille prioriteeteille. Siirtomaat eivät ole täysin suvereeneja, koska ne eivät tee omaa kohtaloaan määrittäviä päätöksiä. Tästä näkökulmasta Putinin Venäjä on Kiinan siirtomaa aivan kuten keskiaikainen Moskova oli mongoli-imperiumin siirtomaa.

Ukrainaan, Venäjään ja Neuvostoliittoon erikoistunut Motyl toimii valtio-opin professorina New Jerseyn osavaltion Rutgers-yliopistossa.

Motyl pitää ironisena sitä, että kun Venäjä on vajoamassa yhä selvemmin Kiinan siirtomaaksi, Putin unelmoi entisen imperiumin palauttamisesta.

– Putin näkee itsensä nykyajan Pietari Suurena – tsaarina, joka teki Moskovasta Venäjän keisarikunnan. Putin kunnioittaa myös Aleksandr Duginia, imperialistista filosofia, ja valkokenraali Anton Denikiniä, joka pyrki palauttamaan imperiumin bolševikkikaappauksen jälkeisinä myrskyisinä vuosina, Motyl sanoo.

– Putin on hyökännyt kahdesti Ukrainaan saadakseen takaisin Venäjän imperiumin kruununjalokiven. Hänen suurisuuntaiset tavoitteensa ulottuvat Kaukasukselle, Keski-Aasiaan ja Itä-Eurooppaan. Kaikki hänen puheensa ja toimensa tapahtuvat ajoittuvat aikaan, jolloin Venäjän asema Kiinan siirtomaana on käymässä entistä selvemmäksi, Motyl toteaa.

Käynnissä olevan kehityskulun myötä Venäjä joutuu hänen mukaansa tuskallisesti oppimaan, että siitä ei voi enää koskaan tulla imperiumia. Kiina puolestaan saattaa havahtua ymmärtämään, että suuruudenhulluista siirtomaista ei kannata pitää kiinni.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)