Verkkouutiset

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päämaja Moskovassa. WIKIMEDIA COMMONS

Moskova levittää rajuja väitteitä Suomesta – Tähän Kreml tutkijan mukaan pyrkii

Ulkopoliittisen instituutin Matti Pesun mukaan toimet ovat osa laajaa kokonaisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Matti Pesu katsoo Moskovan nähneen vaivaa tuoreessa Suomi-operaatiossaan.

– Suomi on Moskovan puheissa saanut viime aikoina enemmän tukkapöllyä. Sisäisesti varsin positiivista/neutraalia Suomi-kuvaa haluttaneen ohjata negatiiviseen suuntaan, Pesu arvioi X-somepalvelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tiistaina on uutisoitu Venäjällä esitetyistä kaukaa haetuista Suomea koskevista vakoiluväitteistä. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Venäjän valtiolliset mediat RT ja Rossija-24 ovat uutisoineet näkyvästi turvallisuuspalvelu FSB:n propagandaväitteistä, joiden mukaan Suojelupoliisi harjoittaa laajaa Venäjän diplomaatteihin kohdistuvaa värväystä ja vakoilua. Supon väitetään myös värväävän Suomessa asuvia venäjänkielisiä, jotka palvelevat venäläisiä diplomaatteja esimerkiksi kampaamoissa tai apteekeissa. Jutussa mainitaan jopa koirahoitola.

Venäjän televisiossa on myös muun muassa lueteltu väitettyjä Suomen lukuun Venäjää vakoilleita ja esitelty Helsingin karttaa, johon on  merkitty ”Supon salakuuntelupisteitä”.

Matti Pesun mukaan uhittelulla voidaan venäläisten Suomi-kuvan muokkaamisen lisäksi pyrkiä myös vaikuttamaan Suomen ulkopolitiikan meneillään olevaan ”formatiiviseen vaiheeseen”.

– Olisi kiinnostava tietää, saako Suomi poikkeuksellisen paljon huomiota suhteessa muihin länsimaihin vai saako se vain oman osansa muiden Nato-maiden rinnalla, Pesu pohtii.

Suomea koskeva venäläisten toiminta ja viestintä pitäisi tutkijan mielestä joka tapauksessa nähdä tiukan kansallisen näkökulman sijasta osana Venäjän toimia laajempaa läntistä yhteisöä kohtaan.

– Suomi-spesifi kulma tarpeellinen mutta se pitäisi entistä enemmän suhteuttaa laajempaan kokonaisuuteen.

LUE MYÖS:
”Ei syytä hätkähtää” – Jarno Limnéll arvioi Venäjän puheita

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)