Verkkouutiset

Koululaisia luokkahuoneessa oppitunnilla Itäkeskuksen peruskoulussa Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Moni opettaja kokee, ettei hänen työtään arvosteta

Vain joka kymmenes kokee työnsä arvostetuksi yhteiskunnassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vain joka kymmenes opettaja on täysin sitä mieltä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa, selviää Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n kyselystä. Vastaajista 22 prosenttia osittain samaa mieltä siitä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa.

OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron mukaan tulos on äärimmäisen huolestuttava, ja päättäjien on otettava se vakavasti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Arvostus ei opettajien mielestä nyt näy palkkauksessa, resursseissa eikä siinä, kuinka heidät otetaan mukaan omaa alaa koskevaan keskusteluun. Jatkuvat uudistukset rahoitusleikkauksineen ja irrallisten hankkeiden liiallinen määrä ovat kuormittaneet jo pitkään, Murto sanoo tiedotteessa.

– Vetoankin päättäjiin, että opettajat ja heidän näkemyksensä otettaisiin päätöksenteossa paremmin huomioon ja sitouduttaisiin pitkäjänteisesti vahvistamaan koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen rahoitusta. Siinä olemme kaukana takamatkalla muista Pohjoismaista, Murto jatkaa.

Kyselyn mukaan opettajat tuntevat tulevansa kuulluksi ja pääsevänsä vaikuttamaan. Kolme neljästä vastaajasta oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että voi työssään käyttää parhaaksi arvioimiaan pedagogisia menetelmiä. Vastaavasti kuusi kymmenestä kokee saavansa riittävästi autonomiaa ja päätäntävaltaa työnsä toteuttamiseen.

– Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arki on muuttunut maailman muuttuessa, ja yhä useampi opettaja pitää uudenlaisia tapoja opettaa innostavina ja merkityksellisinä. Kyselyn mukaan 89 prosenttia opettajista näkee samanaikaisopetuksen hyvänä työskentelytapana ja haluaa toteuttaa sitä omassa työssään, Murto sanoo.

OAJ:n toteuttama verkkokysely tehtiin keväällä 2023 ja siihen vastasi 2 271 opettajaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)