Verkkouutiset

Andrei Belousov. AFP / LEHTIKUVA / IGOR PALKIN

Mitä puolustusministeriössä tapahtuu? Vladimir Putin teki paljastavan liikkeen

Tuore puolustusministeri Andrei Belousov on entisen sisäpiiriläisen mukaan jäämässä yksin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän diktaattori Vladimir Putin pyrkii johdon nimitysten perusteella ottamaan puolustusministeriön oman lähipiirinsä valvontaan.

Putin erotti hiljattain pitkäaikaisen luotettunsa Sergei Shoigun puolustusministerin paikalta. Samalla saivat lähteä myös apulaispuolustusministerit. Shoigun paikalle nimitettiin muun muassa Venäjän apulaispääministerinä aiemmin työskennellyt ekonomisti Andrei Belousov. Myllerystä edelsi sarja korkean profiilin korruptiosyytteitä ja pidätyksiä ministeriön ja asevoimien huipulla.

Putin on nyt nimittänyt uusiksi apulaispuolustusministereiksi Anna Tsivilevan, Leonid Gorninin ja Pavel Fradkovin. Apulaispuolustusministeriksi on jo aiemmin nimitetty ekonomistitaustainen Oleg Saveljev.

Venäjän keskuspankin neuvonantajana aiemmin työskennellyt Aleksandra Prokopenko näkee valinnoissa kolme keskeistä seikkaa.

Venäjä-tutkijana Carnegie-ajatushautomossa nykyisin työskentelevä entinen Moskovan sisäpiiriläinen huomauttaa X-palvelussa, että Tsivileva tunnetaan Venäjällä yleisesti ”Putinin serkuntyttönä”. Pavel Fradkov on puolestaan Venäjän entisen pääministerin ja ulkomaantiedustelun päällikkö Mihail Fradkovin poika. Nuorempi Fradkov työskenteli ennen nimitystään Venäjän presidentinhallinnon apulaisjohtajana. Leonid Gornin on puolestaan ollut aiemmin apulaisvaltiovarainministeri. Prokopenko toteaa viimeisenä tärkeänä havaintona, ettei kukaan heistä kuulu ”Belousovin tiimiin”.

Apulaisministeriden työnjako menee asiantuntijan mukaan niin, että Gornin vastaa asevoimien taloudellisesta tukemisesta, Fradkov kiinteistöjen hallinnoinnista ja rakentamisesta ja Tsivileva asevoimissa palvelevien asumis- ja sosiaalipalveluista.

Aleksandra Prokopenko muistuttaa Pavel Fradkovin veljen Petr Fradkovin toimivan Promsvjazbankin toimitusjohtajana. Pankki on hänen mukaansa tärkeä Venäjän sotateollisuudelle. Tsivilevan Prokopenko kertoo taas johtaneen aiemmin Isänmaan puolustajien säätiötä, joka on jakanut jättimäisiä summia Ukrainan rintamalta palanneisiin liittyvin hankkeisiin.

Aleksandra Prokopenko summaa Andrei Belousovin jäävän todennäköisesti ”yksinäiseksi ministeriksi”.

– Shoigun miehiä siivotaan asteittain ulos puolustusministeriöstä. Heitä korvataan kuitenkin henkilöillä, joiden maineet ovat vielä kyseenalaisemmat ja jotka ovat lähellä Putinia ja hänen lähipiiriään, asiantuntija sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)