Verkkouutiset

Oikeusministeriön kyltti Helsingissä. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ministeriö vakuuttaa HS:lle: Luovutuspyynnöissä ei muutu mikään

Perusteet luovuttamiselle tulevat yleissopimuksesta, joka velvoittaa sekä Suomea että Turkkia.

Turkki on vaatinut Ruotsia ja Suomea vauhdittamaan terroristeina pitämiensä henkilöiden luovutuksia alkuviikosta solmitun yhteisymmärrysasiakirjan nojalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan mainitsi erikseen 73 henkilön luovutusvaatimuksen Ruotsille ja väitti maan luvanneen ”päivittää kantaansa ja suorittaa karkotukset”.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomelle aiemmin tehdyt luovutuspyynnöt on jo ratkaistu. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Nato-sovun mahdollistaneeseen asiakirjaan vaikuttaa sisältyvän huomattavasti tulkinnanvaraa.

Oikeusministeriöstä todetaan Helsingin Sanomille, että pöytäkirjan olennaisin sisältö yksittäisten luovuttamispyyntöjen osalta on se, että ne käsitellään asianmukaisesti ja Euroopan neuvoston luovuttamisyleissopimuksen määräämällä tavalla.

– Tältä osin mikään ei ole muuttumassa aikaisempaan verrattuna, osastopäällikkö Antti Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa perusteet luovuttamiselle ovat täysin muuttumattomat ja tulevat yleissopimuksesta, joka velvoittaa sekä Suomea että Turkkia.

Madridissa käytyjen neuvotteluiden pohjalta aiotaan perustaa yhteistyömekanismi, jolla tiivistetään terrorismintorjuntaan ja järjestäytyneen rikollisuuden ehkäisyyn liittyvää yhteistyötä. Mukana on tiettävästi Suomen, Ruotsin ja Turkin virkamiehiä eri ministeriöistä ja tiedustelupalveluista.

Sisäministeriön mukaan yksityiskohdat selviävät vasta myöhemmin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS