Verkkouutiset

Tammi-syyskuussa konkurssiin on Asiakastiedon mukaan haettu jo 2 478 yritystä eli 26 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. LEHTIKUVA/EEVA-MARIA BROTHERUS

Miljoonaluokan yritysten konkurssit yleistyvät rajusti

Myös konkurssien kansantaloudellinen kokonaisvaikutus on kovassa kasvussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Asiakastiedon tilastot kertovat, että syyskuun loppuun mennessä konkurssiin on asetettu jo 194 yritystä, joiden liikevaihto oli viimeisellä raportoidulla tilikaudella vähintään miljoona euroa. Viime vuoteen verrattuna näin isoja konkursseja on tullut lähes 50 prosenttia enemmän.

– Vuosi 2023 on ollut ylipäätään vaikea, mutta erityisen huolestuttavaa on, että Suomen mittakaavassa suurten yritysten konkurssit yleistyvät. Menetämme niiden mukana tuhansia työpaikkoja, mikä näkyy väistämättä verotuloissa ja työttömyyden aiheuttamissa kustannuksissa, huomioi tuoteomistaja Jaakko Nors Asiakastiedosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa näin suuret konkurssit heijastelevat aina myös muiden yritysten toimintaan.

– Siksi jokaisen yrityksen on aivan välttämätöntä valvoa asiakkaitaan, jotta ne osaavat reagoida esimerkiksi maksukyvyn muutoksiin silloin, kun korjaavat toimet ovat vielä mahdollisia.

Suurimmat konkurssiin asetetut yritykset tänä vuonna ovat pääosin olleet rakennusliikkeitä tai rakennusteollisuuden toimijoita. Liikevaihdoltaan suurin – 106 miljoonaa euroa – oli syyskuussa konkurssiin asetettu Siklatilat Oy. Eniten työntekijöitä – 234 – oli elokuussa kaatuneella Jukkatalo Oy:llä.

Asiakastiedon laskelmien mukaan vähintään miljoonan euron konkurssiyrityksillä oli yhteensä noin 3 200 työntekijää, mikä vastaa yli puolta tänä vuonna kaikissa konkursseista menetetyistä työpaikoista.

Tammi-syyskuussa konkurssiin on Asiakastiedon mukaan haettu jo 2 478 yritystä eli 26 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Konkurssiin on asetettu 1 931 yritystä.

– Rakennusalan paino on Suomessa suuri, mutta on tärkeää huomata, että suuria haasteita on muillakin aloilla. Majoitus- ja ravitsemistoiminta on yksi kaikkein riskisimmistä aloista tällä hetkellä. Ostovoiman heikentyminen yhdessä inflaation kanssa kurittavat kaikkia sellaisia palveluita, joiden kuluttaminen ei ole aivan välttämätöntä. Tämä lienee taustalla myös taide- ja viihdealan konkursseissa, jotka ovat lisääntyneet kaikkein eniten, Nors huomioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)