Verkkouutiset

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Mika Aaltola: Sodan sulkeminen pois täysin skenaarioista ei enää mahdollista

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Venäjä ottaa käyttöönsä kaikki valtansa rippeetkin.

– Asiat on hyvä aina palauttaa lähtökohtiinsa. Keväällä Venäjä pyrki häikäisevään kampanjaan Ukrainassa. Se epäonnistui shokkiefektin luomisessa. Nyt savijaloin seisoen yritetään samaa. Erilaisia Mainilan laukauksia, isoja julistuksia, tekoäänestyksiä, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kirjoittaa Twitterissä.

Hän toteaa, että Venäjä häikäise ja shokeeraa, pyrkii tuottamaan heijasteita ja illuusioita.

– Huomio pyritään kääntämään pois siitä, että Venäjän sota, jonka piti olla helppo, sujuu huonosti. Venäjän valta on menettänyt kunnioituksensa. Naapurustossa ei enää tunnusteta Venäjän asemaa.

Aaltola arvioi, että kaikki tähtää nyt epätoivoiseen yritykseen säilyttää asema ainakin omien kansalaisten silmissä, jotka pyrkivät pois Venäjältä.

– On luvassa siis valtaspektaakkeli, joka pyrkii pelottamaan meitä hyväksymään Venäjän vaateita. Venäjä elehtii uhmakkaasti laajalla rintamalla. Se ottaa käyttöönsä kaikki valtansa rippeetkin.

Keskeistä juonelle on Aaltolan mukaan se, että olemme valmiita vaikka romahtamaan, että voisimme uhmata länttä.

– Pyritään luomaan kuvaa jopa itsemurhaisesta missiosta, jotta pelkoa ja kunnioitusta löytyisi. Maltti on tämän edessä hyvä säilyttää, hän muistuttaa.

Aaltola kuitenkin varoittaa, ettei ole syytä ylenkatsoa Venäjää. Sillä on resurssinsa.

– Se kykenee erityisesti kansainvälisillä merialueille erilaisin harmein vaikeuttamaan elämää laajasti. Venäjä on ahdingossa, eli se kykyjä ei saa yliarvioida, mutta sillä on tilaisuutensa.

– Piruja ei saa nähdä joka paikassa. Se hajauttaisi huomiotamme ja saattaa olla Venäjän yksi tarkoitusperä. Kylmän viileästi pitää analysoida Venäjän mahdollisuuksia ja eritellä haavoittuvuuksia. Provokaatiot pitää myös tunnistaa. Venäjä voi toimillaan houkutella meitä ansoihin, Aaltola jatkaa.

Aaltola summaa, että kaiken kaikkiaan paine Ukrainassa on keskeistä.

– Siellä Venäjän huono menestys pitää sen poissa rajoiltamme. Eurooppa on ajautumassa konfliktiin. Myös pidemmällä aikavälillä pitää kyvykkyyden olla kunnossa. Sodan täysin poissulkeminen skenaarioista ei ole enää mahdollista, hän varoittaa.

Aaltolan mukaan paljon on kiinni Venäjän kyvystä provosoida ja vetää muita mukanaan.

– On pidettävä huoli, että Ukrainassa Venäjä joutuu vetäytymään ja se kyetään patoamaan muulla. Sen ei soisi antaa shokeerata ja lamauttaa meitä isolla elehtimisellä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS