Verkkouutiset

Ben Zyskowicz (vasemmalla), Heikki Vento ja Juho Rahkonen Sanna Ukkolan (oikealla) ohjelmassa. VERKKOUUTISET

Mielipidetutkija Juho Rahkonen: Gallupeihin tulee haamuääniä

Tutkijan mukaan mielipidekyselyjen menetelmiä pitäisi kehittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja mielipidetutkija Juho Rahkonen pohtii Verkkouutisten Sanna Ukkola Show’ssa syitä sille, miksi gallupit eivät onnistuneet ennustamaan eurovaalien tulosta.

Toisin kuin mielipidetiedustelut ennustivat, vasemmistoliitto nousi eurovaalien toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 17,3 prosentin ääniosuudella. Nousu selittyi vaalien ääniharava Li Anderssonin (vas.) henkilökohtaisella äänimäärällä. Samalla perussuomalaiset koki merkittävän vaalitappion, jääden vain 7,6 prosentin ääniosuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Niissä gallupeissa ei osattu ottaa huomioon, että eurovaaleissa on kysymyksessä henkilö- ja listavaalin yhdistelmä. Nimenomaan tässä järjestyksessä ja vielä tauon kanssa, että henkilö…- ja listavaalin yhdistelmä.

Rahkosen mukaan asialla on merkitystä juuri siksi, että pelkkä mielipidetiedusteluissa kysytty puoluekannatus ei kertonut näiden eurovaalien lopputulosta.

– Ainoastaan kokoomus pystyi vahvana perinteisenä europuolueena jyräämään puolueena (24,8 prosenttia äänistä). Muilla oltiin enemmän tai vähemmän onnistuneiden ehdokasasettelujen varassa.

Onnistuneeksi ehdokasasetteluksi Rahkonen nostaa vasemmistoliiton, jonka äänisaalis nousi juuri Anderssonin ansiosta.

– Sitten taas perussuomalaisilta puuttui mielenkiintoiset ja kiinnostavat ehdokkaat. Siellä ei ollut [Timo] Soinin, [Riikka] Purran tai [Jussi] Halla-ahon kaltaista – tai [Teuvo] Hakkaraisenkaan kaltaista vetonaulaa.

Nämä eurovaalit eivät olleet ensimmäiset, joissa mielipidetiedustelut ovat merkittävästi poikenneet lopullisesta vaalituloksesta. Yhdeksi selittäväksi tekijäksi Rahkonen näkee galllupeihin tulevat ”haamuäänet”.

– [Gallupia kerätessä] sinulle soitetaan ja kysytään, mitä puoluetta kannatat, niin siihen on helppo sanoa, mitä puoluetta kannattaa ja menisi äänestämään. Mutta se on eri asia, että meneekö [vastaaja] äänestämään. Pitäisi vielä löytää se sopiva ehdokas.

Rahkosen mukaan nykyisiä gallup-menetelmiä tulisi kehittää.

– Nyt se on pelkkää mekaanista mittaamista.

LUE MYÖS:
Sanna Ukkola Show: Tämän takia Riikka Purra laskee ja Li Andersson nousee

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)