Verkkouutiset

Ukrainalainen raketinheitin Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JUAN BARRETO

Miehittäjän ahdinko nauhalla: Pakenijat uhataan ampua

Venäjän kerrotaan perustaneen pakenemisen estämisen yksiköitä.

Venäjän Ukrainan joukkoihin on Ukrainan sotilastiedustelun mukaan perustettu yksiköitä, joiden tehtävänä on estää sotilaiden perääntyminen taistelusta. Vetäytymisestä uhataan tiedustelutietojen mukaan rangaista kuolemalla.

Esimerkkinä kerrotaan Venäjän joukkojen yrityksestä  suorittaa ”vastahyökkäys” ukrainalaisten puolustajien asemiin Bahmutin alueella. Venäjän miehittämän Luhanskin alueen joukkojen sanotaan aloittaneen raketti- ja tykistökeskityksen, mutta hylänneen asemansa sen jälkeen, kun ukrainalaiset vastasivat tuleen ja lähtivät etenemään kohti venäläisjoukkoja.

– Paon estämiseksi venäläisyksiköiden komentajat joutuivat muistuttamaan alaisiaan jälleen kerran kiellosta jättää asemat ilman käskyä sekä siitä, että ”vetäytymisen estämisestä vastaava osasto” voi ampua heidät, Ukrainan tiedustelu kertoo Twitterissä julkaistulla videolla.

Ukrainalaisten mukaan tässä yhteydessä mainittiin ”käsky numero 222”. Heitossa on ilmeisesti kyse viittauksesta neuvostojohtaja Josif Stalinin pahamaineiseen käskyyn 222 kesäkuulta 1942. Sen nojalla neuvostosotilaita voitiin ampua takaapäin, jos he eivät suostuneet etenemään.

Ukrainan tiedustelu on jakanut myös alta löytyvän pätkän kaapatusta venäläisten radioliikenteestä, jonka kerrotaan tukevan tietoja.

– No niin. Ei enää v***u askeltakaan takaisin. Sanot nyt vain, että ”pakenijat tuhotaan”(…) muut pysyvät asemissaan. Muistuta käskystä numero 222, puhuja toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)