Verkkouutiset

Rahtikontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja MTV:lle: Merireittejä olisi kriisitilanteessa vaikea korvata

Merireitit ovat keskeisiä Suomen viennille.

Itämeren kaasuputkivuodot eivät ole toistaiseksi vaikuttaneet metsäteollisuuden merikuljetuksiin, sanoo Metsäteollisuuden tuore toimitusjohtaja, ex-ministeri Paula Lehtomäki. Hän kommentoi asiaa MTV:n Uutisextran haastattelussa lauantaina.

Merireitit ovat alalle keskeisiä, sillä merikuljetusten osuus metsäteollisuuden tuotteiden tuotteiden viennistä on yli 90 prosenttia. Metsäteollisuus on taas Suomen tärkeimpiä vientialoja.

Euroopan maiden mukaan Nord Stream 1- 2-kaasuputkissa havaitut räjähdykset ja vuodot ovat todennäköisesti tahallisen sabotaasin tulosta.

–  Sellaista ei ole vielä tiedossa, että nämä ikävät ja erittäin hankalat kaasuputkivuodot vaikuttaisivat meriliikenteen sujuvuuteen. Jo aiemmin sota, sanktiot ja vastatoimet ovat vaikuttaneet niin, että konttien ja rahtilaivojen saatavuus Itämerellä on jonkin verran vaikeutunut ja hidastanut toimituksia, Lehtomäki sanoo.

Mikäli Itämeren turvallisuuspoliittinen tilanne kiristyy entisestään, olisi merireittien korvaaminen haastavaa.

– Totta kai niitäkin mietitään, mutta toimivat ja näin mittakaavaltaan isot vaihtoehdot ovat vähissä tai erittäin hankala korvata.

Lehtomäki on entinen keskustapoliitikko, joka toimi urallaan niin kansanedustajana, ministerinä kuin puolueen varapuheenjohtajana. Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtajanakin toiminut Lehtomäki ei usko Suomen ja Venäjän suhteiden pikaiseen normalisointiin.

– Joka päivä mennään kauemmas siitä, että yhteistyöhön palattaisiin.

Juurisyy on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Lehtomäki toteaa.

Haastattelussa Lehtomäki kehotti Suomea olemaan aktiivinen metsäpolitiikan vaikuttaja EU:ssa.

– Suomen pitää olla terävänä Euroopan Unionin suuntaan. Ilmasto- ja monimuotoisuustavoitteet ovat tärkeitä sinänsä, mutta meidän pitää löytää aktiivisesti parhaat ja kustannustehokkaimmat tavat niitä toteuttaa, hän sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS