Verkkouutiset

Sodassa tuhoutuneita rakennuksia Bahmutissa Ukrainassa. AFP / LEHTIKUVA / YEVHEN TITOV

Martti J. Kari IL:lle: Tämä selittää Ukrainan menestyksen

Asiantuntijan mukaan maa taistelee olemassaolostaan.

Ennen Ukrainan sodan alkua yleinen asiantuntijoiden arvio oli, ettei Ukrainalla olisi mahdollisuuksia Venäjää vastaan täysimittaisessa sodassa. Useiden arvioiden mukaan Venäjän aloittaessa täysimittaisen hyökkäyksen sota olisi ohi viikoissa, pahimpien arvioiden mukaan jopa päivissä.

Taistelurintamalla Ukraina on osoittanut kestävyyttä ja onnistunut valloittamaan takaisin Venäjän miehittämiä alueita. Iltalehden haastattelema Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin työelämäprofessori Martti J. Kari korostaa ukrainalaisten taistelutahdon merkitystä. Hänen mukaansa he haluavat lopullisesti irti Venäjän ikeestä, mikä näkyy koko toiminnassa.

– Ukrainalaiset tietävät, että jos he vielä kerran taipuvat venäläisten orjaksi, he eivät koskaan pääse siitä irti, Kari sanoo IL:lle.

Tämän vuoksi ukrainalaisten taistelutahto on kova ja Karin mukaan Ukraina todellakin taistelee olemassaolostaan, ja se myös näkyy kaikessa toiminnassa.

Kari sanoo myös lännen tarjoaman koulutuksen olevan yksi syy Ukrainan menestykselle Venäjää vastaan.

– Ukrainalaiset ovat pystyneet taistelemaan länsimaisittain. Lisäksi he tiesivät, miten Venäjä hyökkää ja taistelee, hän sanoo.

Toinen valmistautumisessa auttanut tekijä on Karin mukaan länsimailta saatu tiedustelutuki, minkä ansiosta Ukraina oli hyvin perillä Venäjän aikeista.

Merkittävä tekijä Ukrainan menestykselle on Karin mukaan myös se, että Venäjä aliarvioi vastustajansa puolustusvoiman. Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU tuotti tietoa, ettei Ukrainasta olisi vastusta Venäjälle. Ulkomaantiedustelupalvelu SVR arvioi, että länsi ei kykene yhdistymään ja tuottamaan vahvoja Venäjän-vastaisia pakotteita, koska tähän asti ne olivat olleet hyvin nimellisiä sanktioita.

Molemmat arviot osoittautuivat vääriksi. Lisäksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n edustajat pitivät itse rahat, joilla heidän piti lahjoa ukrainalaisia viranomaisia.

– Venäjän kaikki kolme tiedustelupalvelua siis epäonnistuivat, Kari toteaa IL:lle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS