Verkkouutiset

Ukrainalaiset järjestivät torstaina mielenosoituksen YK:n ihmisoikeusneuvoston edustalla Genevessä. LEHTIKUVA AFP Fabrice Coffrini

Mariupolissa tuhansia siviiliuhreja – todellinen julmuuksien määrä vielä tuntematon

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan Kiovan alueella siviilien tappaminen näyttää olleen usein tahallista.

– Mariupolissa on kuollut tuhansia siviilejä, ja väitettyjen julmuuksien todellinen laajuus on vielä paljastamatta, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi torstaina CNN:n mukaan.

Bacheletin toimisto jatkaa tutkimuksia kansainvälisen ihmisoikeuslain ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista Ukrainassa, joista monet voivat olla sotarikoksia.

Kiihkeiden vihollisuuksien alueilla, kuten Mariupolissa, Bacheletin tiimillä on ollut vaikea päästä keräämään tietoja.

– Kiovan alueella siviilien tappaminen näyttää usein olevan tahallista, tarkka-ampujien ja sotilaiden suorittamaa, hän sanoi.

Viime viikolla Bachelet vieraili 14 kaupungissa ja kylässä Kiovan ja Tšernihivin alueilla ja ”kuuli omakohtaisia kertomuksia sukulaisten, naapurien ja ystävien surmaamisista, haavoittumisista, pidätetyistä ja kadonneista”.

– Tähän mennessä pelkästään Kiovan alueelta on löydetty yli tuhat siviilin ruumista. Jotkut näistä ihmisistä on tapettu vihollisuuksissa, jotkut näyttää teloitetun pikaisesti, ja toiset kuolleen sodan aiheuttaman stressiin tai lääkintähenkilöstön puutteen vuoksi. Joitakin näytti olevan kidutettu, hän luetteli.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS