Verkkouutiset

Propagandamainos julistaa Israelin heikkoutta Iranin Teheranissa. AFP / LEHTIKUVA / ATTA KENARE

Maanpaossa elävä iranilaisasiantuntija VU:lle: Israel on virittänyt ansan Iranin johdolle

Ruotsissa asuvan Iraj Mestaghin mukaan Teheranilla oli vain huonoja vaihtoehtoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa maanpaossa elävä iranilainen kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti Iraj Mestaghi kertoo Verkkouutisille, että Iranin korkeimmalla johtajalla, ajatollah Ali Khameneilla oli Israelin huhtikuun alun iskun jälkeen kovat paineet tehdä vastahyökkäys, sillä omat kannattajat vaativat sitä.

Iran laukaisi yli 350 dronea, ballistista ohjusta ja risteilyohjusta kohti Israelia lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kyseessä oli ensimmäinen tällainen hyökkäys maan historiassa.

Vaikka enimmäkseen Iranin alueen sisältä käynnistetty massiivinen isku aiheutti vain vähän vahinkoa, on Iranissa varoitettu, että Israelin vastaus voi kasvaa täysimittaiseksi sodaksi.

Israel käy takapihallaan sotaa ja pyrkii tekemään iskuja Iranin vallankumouskaartin ja muiden Iranin ohjaamien toimijoiden kohteisiin etenkin Syyriassa. Israel teki toisena pääsiäispäivänä kohdennetun iskun Iranin konsulaattiin Damaskoksessa. Siinä sai surmansa muun muassa Iranin vallankumouskaartin ilmavoimien ja maavoimien komentaja Mohammed Reza Zahedi ja 12 muuta henkilöä.

Iranin armeijan esikuntapäällikkö kenraalimajuri Mohammad Baqeri sanoi sunnuntaina iranilaisupseerien olleen Syyriassa maan laillisen hallinnon kutsumina ”terrorismin vastaisessa sodassa”. Baqeri kutsui Israelin iskua terrorismiksi.

Iraj Mestaghin mukaan ”Iranilla oli vain huonoja vaihtoehtoja”. Israel on herättänyt maailmanlaajuisesti negatiivisia tunteita Gazan sodan takia, mutta nyt Iranin iskun jälkeen Gaza ei ole enää keskipisteessä, mikä on Israelille voitto, Mestaghi arvioi.

– Iranin oli pakko iskeä sisäpoliittisista syistä ja tästä osoituksena on viimeinen perjantairukous Teheranissa, jossa oli ennätyksellisen vähän osanottajia.

Mestaghin mukaan tämä oli suorastaan noloa Khameneille, sillä normaalisti perjantairukouksessa on kymmeniätuhansia ihmisiä.

Iranin osallisuudesta ääri-islamistisen palestiinalaisen terroristijärjestö Hamasin väkivaltaiseen iskuun Israeliin lokakuussa 2023 on esitetty runsaasti väitteitä. Iran tukee Hamasia virallisesti ja  sen on syytetty koordinoineen iskua Israeliin Hamasin kanssa

Iranin vastaisku

Iranin vastaiskun taustalla on asiantuntijan mukaan vahvoja sisäpoliittisia vaikuttimia.

Iranissa alkoi syyskuussa 2022 ”Nainen, elämä ja vapaus” -liike moraalipoliisin murhattua 22-vuotiaan Mahsa Jina Aminin. Iraj Mestaghin mukaan jopa Iranin hallinnon kannattajien keskuudessa ajateltiin tuolloin, että ”miksi lyöt naisia, mutta et Israelia”.

Mestaghi kertoo että, Iran on saattanut koordinoida iskua Israeliin Yhdysvaltain kanssa kasvojen säilyttämisen takia, sillä isku oli kehno. Samanlainen koordinointi tehtiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump toimeenpani Iranin vallankumouskaartin kenraalimajuri Qasem Soleimainin surmanneen täsmäiskun tammikuussa 2020.

Iran välitti tuolloin Omanin kautta viestin Yhdysvalloille, että heidän on tehtävä vastaisku, jotta regiimi Teheranissa säilyttää kasvonsa. Vastaiskusta ei syntynyt henkilö- ja materiaalivahinkoja Yhdysvalloille eikä Trump tehnyt lisätoimenpiteitä, Mestaghi muistuttaa.

Hänen mukaansa Israelilla on nyt kuitenkin ”tilaisuus näpäyttää Irania”, sillä politiikassa pitää oikeaan aikaan myös bluffata. Jos Israel tiesi Iranin iskusta etukäteen, on sillä käytännössä kuitenkin nyt tilaisuus ottaa seuraava erävoitto Lähi-idän herruudessa.

EU ja Yhdysvallat haluavat säilyttää rauhan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on uutisoitu varoittaneen Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua, ettei Yhdysvallat osallistu Irania vastaan mahdollisesti vireillä olevaan vastaiskuun.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin ovat mediatietojen mukaan korostaneet tarvetta välttää eskalaatiota Saudi-Arabian, Turkin, Egyptin ja Jordanian kanssa käydyissä keskusteluissa. Yhdysvaltain on kuitenkin kerrottu tukevan jatkossakin Israelin puolustusta.

Iraj Mestaghin mukaan Yhdysvallat on joutunut  Hamasin lokakuun terrorihyökkäyksestä alkaneen konfliktin seurauksena palaamaan Lähi-itään, mutta tämä ei ole Yhdysvaltain pitkäaikainen intressi. EU:lle tärkeintä on taas vakaus, jotta Euroopassa vältytään uudelta pakolaiskriisiltä.

Iraj Mestaghi sanoo Benjamin Netanjahun luoneen ”ansan” Ali Khameneille

Hänen mukaansa Iran on paperitiikeri, jonka asevoimat ovat heikot, eikä niitä ole suunniteltu konventionaaliseen sodankäyntiin. Iran on vuosikymmeniä puhunut ohjuskyvykkyydestään. Sen iskussa Israeliin ei kuitenkaan tapahtunut edes merkittävää materiaalivahinkoa, puhumattakaan henkilövahingoista.

– Israelilla on agentteja Iranin päätöksentekokoneistossa, Mestaghi muistuttaa.

Hän huomauttaa että jopa Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallahin oikea käsi on ollut vuosia sitten Israelin palveluksessa.

Myös 1. huhtikuuta Damaskoksessa tapahtuneessa iskussa komentaja Zahedin liikkeitä seurattiin tarkasti, sillä hän saapui Iranista Damaskokseen vasta puoli kahdelta päivällä. On siis todennäköistä, että hänen jokaista liikettään vahdattiin niin Iranissa kuin Syyriassakin, Mestaghi kertoo.

Mestaghin mukaan Iraniin tullaan iskemään, mutta vastahyökkäys tulee olemaan kohdennettu. Yhdysvallat ei tule todennäköisesti liittymään iskun tekemiseen millään lailla.

Maanpaossa elävä Iranilaisasiantuntija uskoo tilanteen käyvän Iranin kannalta yhä hankalammaksi.

– Myös Hamas ja Hizbollah tullaan lyömään Israelin toimesta, mikä entisestään heikentää Irania, Iraj Mestaghi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)