Verkkouutiset

Handelsbankenin mukaan Suomen talous kasvaa 1,7 prosenttia vuonna 2025 ja 1,5 prosenttia vuonna 2026. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Luvassa koronlaskuja ja vaisua kasvua

Talouden aktiviteetti piristyy asteittain vaimean alkuvuoden jälkeen ja Suomen talous kasvaa tänä vuonna 0,1 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Handelsbankenin talousennusteen mukaan kotimainen kysyntä toimii talouden kasvuveturina vuosina 2024–2026. Viennin kasvu piristyy, mutta tuonti kasvaa vientiä nopeammin tänä ja ensi vuonna.

Taloudellinen toimeliaisuus kohenee edelleen ensi vuonna. Suomen talous kasvaa 1,7 prosenttia vuonna 2025 ja 1,5 prosenttia vuonna 2026.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Inflaatio hidastuu edelleen tänä vuonna. Handelsbanken ennustaa inflaation vaimenevan tänä vuonna 2,2 prosenttiin. Ensi vuonna inflaatio hidastuu 1,9 prosenttiin ja on 2,1 prosenttia vuonna 2026.

Keskuspankkien koronlaskut ja inflaation hidastuminen tukevat kotitalouksien kulutusta ja investointeja ennustejaksolla.

Talouden vaimea aktiviteetti lisää työttömyyttä alkuvuonna Suomessa.

– Odotamme työmarkkinoiden kuitenkin alkavan elpyä tämän vuoden loppupuolella sen jälkeen, kun taloudessa on nähty käänne parempaan. Työttömyysaste nousee tänä vuonna 7,6 prosenttiin, Handelsbanken ennustaa.

Asuntomarkkinoilla nähtiin viime vuoden lopulla piristymisen merkkejä. Asuntomarkkinat elpyvät pankin ennusteen mukaan varsin verkkaisesti. Tänä vuonna vanhojen osakeasuntojen hintojen odotetaan nousevan prosentin verran.

– Tämän vuoden positiiviset seikat taloudessa ovat inflaation hidastuminen, korkojen lasku ja palkansaajien reaaliansioiden koheneminen. Myös asuntomarkkinat piristyvät vuoden mittaan, Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi.

Investoinneissa kasvunvaraa

Pankin senioriekonomisti Janne Ronkasen mukaan talouden kasvuveturina ennustejaksolla toimii kotimainen kysyntä.

– Vaikka Suomessa kotitalouksien kulutus piristyy tänä vuonna inflaation hidastumisen ja korkojen laskun myötä, kulutus kasvaa ennustevuosina varsin maltillisesti. Odotamme investointien selvää vauhdittumista etenkin vuosina 2025–2026, kun ne saavat tukea asuntorakentamisen elpymisestä, puolustusmateriaalihankinnoista ja vihreistä investoinneista, hän sanoo.

Euroalueen inflaatio hidastui huipputasoiltaan viime vuonna. Inflaation hidastuminen jatkuu tänä vuonna, ja lyhyet markkinakorot ennakoivat jo koronlaskuja Euroopan keskuspankilta.

– Odotamme, että EKP aloittaa 0,25 prosenttiyksikön koronlaskut kesäkuussa ja laskee talletuskoron alle kahteen prosenttiin vuoden 2026 loppuun mennessä. Suomalaisille asuntovelallisille tämä tarkoittaa, että euriborkorot laskevat selvästi tulevina vuosina, Handelsbanken toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)