Verkkouutiset

Liikennettä Kuopiossa vuonna 2020. Arkistokuva. LEHTIKUVA / TIMO HARTIKAINEN

Liikenteessä pelätään enemmän kaahaajia kuin rattijuoppoja

Enemmistö vastaajista kokee, että asenteiden tulisi muuttua turvallisuusmyönteisemmiksi.

Liikenteessä suomalaiset pelkäävät kaahaavia autoilijoita, ilmenee Liikenneturvan kyselystä. Pelkolistauksen kärkipäästä erottuu myös muu tahallinen riskinotto, kuten kännykän käyttö ja vaaralliset ohitukset.

Kaahaajia ja riskiohittajia pelättiin enemmän kuin rattijuoppoja tai hirviä.

– Kovat nopeudet ja riskinotto näkyvät myös tilastoissa. Kun nopeus kasvaa, pienetkin virheet ohjauksessa voivat kostautua auton hallinnan menettämisenä. Jos jatkuvasti pyrkii ajamaan muuta liikennettä nopeammin, kuljettaja joutuu pumppaamaan vauhtia sekä muiden liikkujien että kameravalvonnan takia. Myös koettu tarve ohittamiselle kasvaa, mikä lisää ohituksessa tapahtuvien virhearviointien vaaraa. Mitä korkeampi on nopeus, sitä pidempi on jarrutusmatka ja sitä suuremmat ovat törmäysvoimat, huomauttaa Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo tiedotteessa.

Hänen mukaansa kuljettaja ei välttämättä heti saa palautetta riskinotosta, on se sitten ajonaikaista kännykänkäyttöä tai ylinopeutta.

– Vaaratilannetta ei synny tai se jää huomaamatta, jos toinen tienkäyttäjä toiminnallaan estää tilanteen kärjistymisen onnettomuudeksi. Tämä voi ruokkia kuljettajan uskoa siihen, että riskikäyttäytyminen olisi vaaratonta, Vuoristo jatkaa.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneiden selvä enemmistö on sitä mieltä, että asenteiden on muututtava liikenteessä turvallisuusmyönteisimmiksi. Vuoristo tähdentää, että asennemuutos alkaa peiliin katsomalla.

– Monesti liikenteessä panee merkille vain toisten liikkujien tekemät virheet tai törttöilyn ja kännykän kuskin korvalla. Samalla oma pienempikin ylinopeus, toistuva ohittelu liikennevirrassa tai nopea viestittely matkapuhelimella punnitaan perusteltuna. Sen sijaan, että keskittyy toisiin tielläliikkujiin, tulisi fokus pitää omassa ajamisessa ja omissa valinnoissa. Jos esimerkiksi jatkuvasti ajautuu tilanteeseen, jossa kokee muut liikkujat tientukoksi, on omaa asennetta korjattava, Vuoristo tähdentää.

Fiksuna valintana Vuoristo tuo esille taloudellisen ajotavan, jolla on positiivisia vaikutuksia niin liikenteen turvallisuudelle, sujuvuudelle kuin ilmapiirin miellyttävyydelle.

– Taloudellinen ajaminen on win-win-ratkaisu. Turvallisuushyötyjen lisäksi tasainen ajonopeus säästää polttoainetta, ympäristöä ja hermoja – sekä omia että muiden.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)