Verkkouutiset

Gabonin tasavalta on vajaan kahden miljoonan asukkaan valtio Keski-Afrikassa. Google Maps

Lentokoneiden osat virtaavat Venäjälle uusia reittejä

Suurinta gabonilaista välitysyritystä ei löydy maan kaupparekisteristä, vaikka sen tuonti vastaa puolta maan vuosibudjetista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 2023 Venäjä toi ulkomailta lähes kahden miljardin dollarin edestä lentokoneiden osia, joista suurimman osan ilmeisesti keskiafrikkalaisesta 2,4 miljoonan asukkaan Gabonista. Moscow Timesin tutkiman Venäjän tullidatan mukaan yksi gabonilainen yritys välitti osia noin 1,5 miljardin dollarin edestä.

Tulliselvityksiin merkittyä yhtiötä, väitetysti Gaboniin rekisteröityä Ter Assala Partsia ei kuitenkaan todennäköisesti ole edes olemassa. Gabonin kaupparekisteristä sitä ei löydy, vaikka sen tuonti vastaa noin puolta pikkuvaltion vuosibudjetista. Yhtiön edunsaajaksi on merkitty nimeämätön Kirgisian kansalainen ja sen osoite on maan pääkaupungissa Librevillessä sijaitseva asuintalo.

Voidakseen tuoda tuotteita Venäjälle, yhtiöiden pitää toimittaa tullille pino yritystä koskevia lomakkeita, mutta tullia sen sijaan ei ole velvoitettu tarkastamaan niiden paikkansapitävyyttä. Venäjän lentoyhtiöt liittyvät tiiviisti valtioon, joten koneiden varaosien näin suuren tuonnin täytyy olla viranomaisten hyväksymää.

Ter Assala Parts toi osia Venäjälle 1,48 miljardilla dollarilla Gabonin ja Malediivien kautta. Kaksi muuta suosittua maata, joiden kautta osia tuotiin viime vuonna, ovat Thaimaa (yli 200 miljoonaa dollaria) ja Arabiemiraatit (yli 160 miljoonaa dollaria). Venäläisyritykset, joille osat toimitetaan Afrikan kautta, ovat pöytälaatikkofirmoja. Osien suurimmiksi ostajiksi on merkitty Association of Suppliers LLC (1,2 miljardia dollaria), Quantum LLC (yli 176 miljoonaa dollaria) ja Protector LLC (48 miljoonaa dollaria).

Tullitietojen mukaan Ter Assal Parts toi varaosia Airbusin ja Boeingin koneisiin: käytettyjä tietokoneita, törmäyksenestojärjestelmiä, polttoaineen säädin- ja anturijärjestelmiä, happinaamareita, pesureita, putkia, kannattimia ja jopa pultteja ja muttereita. Suurimpina Gabonin kautta välitettyinä osina oli 15 Airbus A320/321- ja Boeing 737 -koneen moottoria, joiden yhteisarvo oli 58 miljoonaa dollaria.

Ensimmäiset lähetykset saapuivat Venäjälle elokuussa 2023. Kolme kuukautta aiemmin Yhdysvallat oli katkaissut yhden suuren varaosakanavan, jossa olivat mukana floridalainen yritys MIC P&I sekä kolmansien maiden välitysyrityksiä ja pankkeja, joilla yritettiin peittää todellinen tilaaja ja maksaja. Amerikkalaistoimittajille annettiin väärää tietoa asiakkaista ja tuotteiden määränpäästä, jotka olivat Aeroflot, S7, Popeda, Ural Airlines ja Rossija.

Moskova ja Libreville alkoivat lähentyä Gabonin sotilasvallankaappauksen jälkeen viime vuonna, kun maa menetti öljyn, puun ja maataloustuotteiden vientinsä Yhdysvaltoihin. Gabon on yksi neljästä maasta, joka äänesti Venäjän erottamista vastaan YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Gabonin johtoa on syytetty myös Venäjän auttamisesta öljysaarrossa, koska Sovcomflotin öljytankkerit purjehtivat nykyään Gabonin lipun alla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)