Verkkouutiset

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kyltti valiokunnan kokoushuoneen ovessa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Poliittisia lakkoja rajaava laki etenee eduskunnassa

Valiokunnan mukaan pääosa ehdotetuista muutoksista voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perustuslakivaliokunnan mukaan pääosa ehdotetuista muutoksista voidaan käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Säännöstä työntekijän velvollisuudesta maksaa työnantajalleen hyvitystä on kuitenkin välttämätöntä muuttaa. Valiokunnan lausuntoon liittyy eriävä mielipide.

Hallituksen esityksen lakiehdotukset koskevat muun muassa myötätuntotyötaistelujen edellytyksiä ja poliittisten työtaistelujen enimmäiskestoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ehdotukset ovat merkityksellisiä ennen muuta perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvatun ammatillisen yhdistymisvapauden kannalta. Nyt ehdotetuilla rajoituksilla ei puututa työtaisteluoikeuden keskeiseen sisältöön, valiokunta sanoo.

Perustuslakivaliokunnan mukaan poliittisten lakkojen ajallista rajaamista koskevaa sääntelyä on syytä täsmentää. Valiokunnan mielestä pitäisi täsmentää poliittisen työtaistelun määritelmää, vaatimusta työtaistelun aiheuttaman häiriön vähäisyydestä ja sääntelyä työtaistelun jatkamisesta.

– Tällainen muutos ei kuitenkaan ole edellytyksenä tavallisen lainsäätämisjärjestyksen käyttämiselle, valiokunta sanoo.

Perustuslakivaliokunta kiinnittää huomiota myös siihen, että sallittujen ja kiellettyjen myötätuntotyötaistelujen rajanveto muodostuu lain perusteella vaikeaselkoiseksi ja tulkinnanvaraiseksi.

Valiokunnan mielestä on tärkeää, että sääntelyä kielletyistä myötätuntotyötaisteluista ja niiden arviointikriteereistä täsmennetään. Tällainen muutos ei kuitenkaan ole edellytyksenä tavallisen lainsäätämisjärjestyksen käyttämiselle.

Esityksessä ehdotetaan myös, että työntekijä, joka jatkaa työntekijäyhdistyksen toimeenpanemaa tuomioistuimen tuomiossa lainvastaiseksi todettua työnseisausta vielä senkin jälkeen, kun työntekijä on ilmoittanut hänelle tuomiosta, on velvollinen maksamaan työnantajalleen hyvitystä 200 euroa.

Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan, että sääntely tuomiosta ilmoittamisesta jää laissa liian väljäksi.

– Sääntelyä tulee täsmentää. Lisäksi valiokunnan mukaan edellytyksiä työnantajan mahdollisuudelle kuitata hyvitys työntekijän palkasta tulee täydentää. Nämä muutokset ovat edellytyksenä tavallisen lainsäätämisjärjestyksen käyttämiselle, mistä valiokunta oli yksimielinen.

Perustuslakivaliokunnan lausunto löytyy kokonaisuudessaan tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)