Verkkouutiset

Koululainen reppu selässään matkalla kouluun Helsingissä 10. elokuuta 2023. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lapsiasiavaltuutettu varoittaa äkkiliikkeistä koulukuraattorien ja -psykologien siirrossa

Elina Pekkarisen mielestä edellisen hallituksen päätöstä on syytä vielä seurata.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen välttäisi äkkiliikkeitä pohdittaessa koulukuraattorien ja -psykologien hallinnollista asemaa. Hallitus on Helsingin Sanomien tietojen mukaan selvittämässä mahdollisuutta siirtää koulukuraattorit ja koulupsykologit hyvinvointialueilta takaisin kuntien alaisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että asiasta tehtäisiin päätöksiä jo ensi viikon kehysriihessä.

Pekkarinen korostaa Verkkouutisten Asiakysymys -videohaastattelussa pääasian olevan,  että lapsen tuen tarve toimii mahdollisimman jouhevasti lähellä sitä paikkaa, jossa hän on. Hän sanoo myös, ettei hänellä ollut selkeää kantaa asiaan silloin, kun edellinen hallitus päätti koulukuraattorien ja koulupsykologien siirrosta kuntien alaisuudesta hyvinvointialueille osana sote-uudistusta. Siirto herätti vastustusta muun muassa siksi, että sen pelättiin heikentävän ennalta ehkäisevää yhteistyötä koulujen sisällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Asialla on myös toinen puoli:

– Aikaisemminhan ongelmana oli tiedonvaihto koulukuraattoreilta ja koulupsykologeilta sosiaaliviranomaisille ja terveydenhuoltoon. Ymmärrän ja muistan, että tätä yritettiin taklata niin, että kun he siirtyvät sote-alueille, heillä on matalampi kynnys päästä muiden palveluiden kanssa tekemään yhteistyötä.

– Mutta vaarana on nyt se, että itse koulu unohtuu.  Tätä täytyy tarkkaan seurata ja katsoa, miten tämä saadaan toimivaksi. Äkkiliikkeitä ei ehkä kannata tehdä nyt, kun on kaksi vuotta pyritty sitä toimintaa järjestämään, Pekkarinen arvioi Verkkouutisten haastatellessa häntä perjantaina eduskunnassa.

Eli vielä ei osata sanoa, onko uudistus parantanut vai huonontanut tilannetta?

–  Se oli epäselvää jo silloin lähtökohtaisesti, koska oli alueita, jotka kokivat, että toimi todella hyvin se, että kuraattorit ja psykologit olivat sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Tässä on selkeästi on ollut aluekohtaisia eroja aikaisemminkin.

Lapsiasiavaltuutetun mielestä tilannetta tulisi vielä seurata, ennen kuin asiasta ryhdytään tekemään päätöksiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varoitti viime viikolla tiedotteessaan myös poukkoilun riskeistä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)