Verkkouutiset

Venäjän haupitsi rintaman tuntumassa. / mil.ru

Läpimurto on vielä kaukana – Venäjä siirtää joukkojaan

Vastahyökkäyksen tempo voi olla hiipumaan päin, analyytikko arvioi.

Ukrainan asevoimien eteläisten joukkojen komentaja, prikaatikenraali Oleksandr Tarnavskyi ilmoitti syyskuun lopulla venäläisten puolustuslinjan murtuneen Zaporizzjan alueella sijaitsevan Verboven kylän lähellä.

Hän muistutti tavoitteena olevan Venäjän maasillan murtaminen, mikä edellyttäisi etenemistä Asovanmeren rannalle. Kenraalin mukaan hitaasti edennyttä vastahyökkäystä voidaan jatkaa talven saapumisesta huolimatta.

Ukrainan vähimmäistavoitteena on saavuttaa Tokmakin kaupunki, minkä vapauttaminen voisi Tarnavskyin mukaan vaikeuttaa alueella taistelevien venäläisjoukkojen tilannetta.

Sotatilannetta analysoivan Rochan-yhtiön analyytikko Konrad Muzyka huomauttaa katsauksessaan, ettei Verboven lähellä ole vielä tapahtunut varsinaista läpimurtoa. Ukrainan kärkiyksiköt pääsivät läpi kylän länsipuolella sijaitsevan puolustuslinjan ohi, mutta rintama on pysynyt tämän jälkeen lähes ennallaan.

Ukrainan jalkaväen arvioidaan edenneen Verboven länsiosiin. Muzykan mukaan on todennäköistä, että taistelusta tulee pitkä ja vaikea. Taisteluihin on siirretty 47. prikaatin kaltaisia yksiköitä, jotka olivat hetkellisesti takalinjassa.

– Robotynen kylästä taisteltiin viikkokaupalla, ja tiedämme venäläisten lähettäneen vahvistuksia alueelle Ukrainan hidastamiseksi. Moskova tekee nyt samaa kuin ukrainalaiset viime vuonna: he vetäytyvät hiljalleen ostaakseen aikaa, Konrad Muzyka toteaa.

Analyytikon mukaan Venäjä on havainnut, etteivät etenevät ukrainalaisjoukot pysty ylläpitämään operaatioiden nykyistä tahtia. Vastahyökkäyksen tempo voi siis olla vähitellen hiipumassa.

– On myös liian aikaista puhua läpimurrosta ”Tokmakin jälkeen”. Olettaen että ukrainalaiset pääsevät kaupunkiin syksyllä, tulee eteneminen olemaan todennäköisesti hidasta, sillä hyökkäyksiä tehdään pienillä yksiköillä. Venäläisillä on näin ollen aikaa siirtää joukkojaan ja tuoda alueelle vahvistuksia, Konrad Muzyka sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)