Verkkouutiset

Sähkösavukkeiden suosio on kasvanut nuorten parissa. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

IS: Lääkäri varoittaa sähkötupakan käytöstä

Nuorena aloitetulla vapettamisella voi olla merkittäviä haittavaikutuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan sähkötupakointi on yleistynyt viime vuosina erityisesti 14–20-vuotiaiden ikäryhmässä.

Pojista sähkösavukkeita käytti päivittäin kuusi ja tytöistä viisi prosenttia. Kertakäyttöiset ja värikkäät vape-laitteet ovat suosittuja makuaineiden ja sosiaalisen median näkyvyyden vuoksi.

Keuhkosairauksien erikoislääkäri, keuhkosairausopin professori Tuula Vasankari huomauttaa Ilta-Sanomille, että käyttäjä hengittää haitallisia aineita, vaikka tuotteessa ei olisi nikotiinia. Monet nesteistä sisältävät glyserolia.

– Keuhkojen pinta-ala on valtava, ja kaikki mitä sinne hengitetään, pääsee verenkiertoon, Vasankari sanoo.

Vapettaminen on suhteellisen tuore ilmiö, joten sen käytöstä ei ole kertynyt pitkäaikaistietoa. Erikoislääkärin mukaan kyseessä on kuin iso ihmiskoe. Tutkimuksissa on saatu viitteitä samankaltaisista vaikutuksista kuin keuhkoahtaumataudissa.

Tuula Vasankarin mukaan vapettamisessa vedetään keuhkoihin ”aikamoista moskaa”.

– Keuhkolääkärinä uskon, että ongelmia tulee, kun jo nuorena aloitetaan ja tarpeeksi pitkään vapetetaan, Vasankari toteaa IS:lle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)