Verkkouutiset

Taiwanin pääkaupunki Taipei. WIKIMEDIA COMMONS/Balon Greyjoy CC-0

Laajalla selkkauksella Taiwanissa yhä suurempi leviämisriski

Tutkijoiden mukaan jännitteet Taiwanin kysymyksen ympärillä ovat kiristyneet.

Jännitteet Taiwanin kysymyksen ympärillä kiristyvät ja asia on nyt ajankohtaisempi kuin pitkään aikaan, Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Bart Gaens ja Mikael Mattlin katsovat tuoreessa kirjoituksessaan.

Vaikka Yhdysvallat on edelleen muodollisesti sitoutunut yhden Kiinan politiikkaan, maa on monin tavoin vahvistanut suhdettaan Taiwaniin niin taloudellisesti, poliittisesti kuin sotilaallisestikin vuodesta 2017 lähtien. Yhdysvaltain hallinto myös kannustaa kumppaneitaan tiivistämään keskinäisiä suhteitaan.

– Pyrkimys on herättänyt enenevässä määrin huomiota, kun Australian ja Kiinan suhteet ovat huonontuneet. Samaan aikaan Japani kokee uhkana Kiinan kasvavan sotilaallisen roolin aluevesiensä liepeillä sekä aggressiiviset sotilaslentotoimet lähellä kiisteltyjä Senkaku/Diaoyutai-saaria.

Tutkijoiden mukaan sotilaalliset suhteet alueella ovat tiivistyneet, ja kahdenvälinen turvallisuusyhteistyö Yhdysvaltojen kumppaneiden ja liittolaisten välillä on lisääntynyt. Konfliktiin varautunut Japani on tiivistänyt kahdenvälistä yhteistyötään etenkin Australian ja Britannian kanssa.

Gaensin ja Mattlinin mukaan nykyisessä turvallisuuskontekstissa Japani ja Australia näkevät Taiwanin kriittisen tärkeänä omalle turvallisuudelleen. Kehittyvä turvallisuusarkkitehtuuri ei ole Kiinan mieleen, ja Kiinan hallitus onkin ilmaissut huolensa mahdollisen ”Aasian Naton” synnystä. Yhdysvallat on kieltänyt sellaisen olevan suunnitteilla. Kiina on ilmoittanut tarkkailevansa tilannetta.

Heidän mukaansa vielä joitakin vuosia sitten näytti epätodennäköiseltä, että muut Yhdysvaltojen turvallisuuskumppanit indopasifisella alueella osallistuisivat Taiwanista mahdollisesti käytävään konfliktiin, sillä suurin osa maista pyrki säilyttämään hyvät suhteet Kiinaan.

– Laajalla selkkauksella Taiwanissa on nyt aiempaa suurempi riski levitä alueelliseksi konfliktiksi, Gaens ja Mattlin huomauttavat.

 

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)