Verkkouutiset

Hallituspuolueet sopivat maanantaina, että kuntien valtionosuuksien yli 400 miljoonan euron lisäleikkaukset jaksotetaan vuosille 2025-27., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kuntien valtionosuuksien leikkauksiin jaksotus – Kuntaliitto ärähti

Hallituspuolueet sopivat maanantaina kuntien valtionosuuksien yli 400 miljoonan euron lisäleikkausten jaksotuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuntaliitto pitää kohtuuttomana yli 400 miljoonan euron lisäleikkauksen tekemistä kuntien valtionosuuksiin, vaikka se jaksotettaisiinkin, liitto toteaa tiistaina lähettämässään tiedotteessa.

Hallituspuolueet sopivat maanantaina kohtuullistavansa viime vuoden verotietojen valmistumisen seurauksena syntyneitä ennakoimattoman suuria vaikutuksia kuntien valtionosuuksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Verotuksen valmistumisen jälkeen tarkentuneet siirtolaskelmat vähentävät kuntien valtionosuuksia 415 miljoonaa euroa aiemmin ilmoitettua enemmän. Kaiken kaikkiaan valtionosuuksien vähennys kohosi 750 miljoonaan euroon.

Hallituspuolueiden tekemän sopimuksen mukaan 415 miljoonan euron lisävähennystä ei tehdä vuonna 2024, vaan vähennys jaksotetaan vuosille 2025–2027.

Valtiovarainministeriö valmistelee parhaillaan täydentävää hallituksen esitystä kunnan peruspalvelujen valtionosuuslain muuttamisesta. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina ja asiaa käsitellään myös torstaina valtioneuvoston istunnossa.

Kuntaliiton mukaan leikkaus on kohtuuton vähennys kunnille, joiden valtionosuusrahoitusta on jo valmiiksi leikattu.

– Leikkausten jaksotus ja lykkääminen vuodella on vain tilapäinen laastari shokkiin, joka kunnissa koettiin. Kuntatalous heikkenee ja erilaisten kuntien mahdollisuudet menestyä eriytyvät tulevina vuosina merkittävästi jo ilman tätäkin lisäleikkausta, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen toteaa tiedotteessa.

Karhusen mukaan leikkaus merkitsisi vääjäämättä säästöjä muun muassa sivistyspalveluista, työllisyyden ja elinvoiman edistämisestä sekä korottaisi tulo- ja kiinteistöverotusta.

Valtiovarainministeriön mukaan laskentamallilla on varmistettu, että kunnilta siirtyy hyvinvointialueille menoja ja tuloja oikeassa suhteessa sote-palveluiden järjestämisen todellisiin kustannuksiin.

Sote-laeissa on sovittu, että summat tasataan viime kädessä kuntien valtionosuuksista.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen (kok.) kommentoi maanantaina Verkkouutisille, että hallituspuolueet selvittävät keinoja, joilla kuntien taloustilannetta voidaan helpottaa vuodesta 2025 eteenpäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)