Verkkouutiset

Peräti 65 prosenttia arvioi käyttävänsä aiempaa vähemmän rahaa päivittäisiin kuluihin. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Yhä suurempi osa kuluttajien ansioista kuluu elinkustannuksiin

Orastavasta talouskasvusta huolimatta kuluttajien maksukyky heikentynee tulevina kuukausina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luotonhallintayhtiö Intrumin perintädatan mukaan sekä kuluttajien että yritysten maksukyky heikkeni alkuvuonna. Aiempaa useampi lasku vaati myös muistutusta tai siirtyi perintään.

Suomen Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala arvioi perinnän, reskontran ja laskunvälityspalvelujensa tietojen perusteella, että kuluttajien maksuvaikeudet lisääntyvät ja maksukyky heikkenee tulevina kuukausina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Intrum Insight-raportin mukaan sekä kuluttajien että yritysten maksukyky heikkeni ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ja aiempaa useammasta laskusta jouduttiin lähettämään muistutuksia tai siirtämään perintään.

– Inflaation laukka on hidastunut, mutta se ei vielä näy kuluttajan kukkarossa. Edelleen korkealla pysyttelevät elinkustannukset heikentävät kuluttajien maksukykyä. Lisäksi leikkaukset sosiaalietuuksissa lisäävät erityisesti heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien maksuvaikeuksia, Iskala sanoo tiedotteessa.

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan suomalaisista kuluttajista 19 prosenttia arvioi joutuvansa jättämään maksamatta vähemmän tärkeitä laskuja selviytyäkseen inflaation ja korkeiden korkojen vaikutuksista kustannustasoon.

Iskalan mukaan heikoimmassa asemassa olevien kuluttajien velkojina ovat usein julkishallinto sekä asumisen ja elämisen välttämättömiä tuotteita ja palveluja tarjoavat yhtiöt, kuten vakuutus- ja energiayhtiöt.

– Erityisesti näillä toimialoilla riskit kasvavat. Perinnässä voivat olla usein esimerkiksi vuokrasopimusten ehtojen edellyttämät kotivakuutukset, sähkölaskut tai terveydenhuollon kulut. Moni asiakas joutuu vaikeaan valintatilanteeseen, jossa on päätettävä, mitä laskuja jättää maksamatta, kun rahat eivät riitä kaikkien laskujen maksamiseen, hän sanoo.

Lomautusten ja työttömyyden lisääntyminen heikentää maksukykyä ja lisää yritysten luottoriskejä

Talouskasvu lähtee liikkeelle, mutta sen hyödyt eivät tavoita maksuvaikeuksissa ja heikossa taloudellisessa asemassa olevia vielä tämän kesän aikana. Talouskriisin aiheuttamat maksuvaikeudet ilmenevät viiveellä niin yrityksissä kuin kuluttajilla.

Vastaavasti myös elvyttävät toimet, kuten ohjauskorkojen lasku, eivät Iskalan mukaa välttämättä tuo välitöntä helpotusta taloustilanteeseen.

– Positiivisista talousnäkymistä huolimatta konkurssien määrä on pysynyt korkealla. Niin konkursseista kuin muistakin syistä johtuvat irtisanomiset ja lomautukset lisäävät maksuvaikeuksia. Heikentynyt maksukyky lisää luottokauppaa tekevien yritysten luottoriskejä ja laskee perinnän onnistumaa, jolloin jo myöhässä olevien saatavien kotiuttaminen hidastuu entisestään, Iskala toteaa.

Kuluttajien lisääntyneet maksuvaikeudet näkyvät myös Takuusäätiössä, joka tarjoaa tukea raha-asioissa ja velkojen hoidossa.

Takuusäätiön johtaja Minna Mattila kertoo, että työttömien osuus neuvonnan asiakaskunnassa on kasvanut yli neljänneksellä viime vuodesta.

– He ovat kertoneet kärsineensä inflaatiosta ja sosiaalitukien leikkauksista. Korkojen nousu puolestaan on lisännyt yhteydenottoja asuntovelallisilta, jotka ovat huolissaan asuntonsa menettämisestä. Monet ovat alkuun yrittäneet selviytyä laskuista ja arjen menoista ottamalla uutta luottoa. Luoton ottamisen sijaan kannustamme ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä Takuusäätiön maksuttomaan neuvontaan tai talous- ja velkaneuvontaan, sanoo Mattila.

Lomiin, matkailuun ja juhlapyhiin käytetään aiempaa vähemmän rahaa

Intrumin alkuvuonna toteuttaman Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan vain 44 prosenttia suomalaisista kuluttajista arvioi pystyvänsä käyttämään rahaa kunnollisen kesäloman viettoon tänä vuonna.

Viime syksynä julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet (55 %) suomalaisista kuluttajista arvioi, että käyttää seuraavien 12 kuukauden aikana aiempaa vähemmän tai ei lainkaan rahaa lomailuun ja matkailuun.

Peräti 65 prosenttia arvioi käyttävänsä aiempaa vähemmän rahaa päivittäisiin kuluihin, kuten ravintolaillallisiin tai lahjoihin ja 58 prosenttia kertoi aikovansa käyttää tavallista vähemmän rahaa sesonkiluonteisiin juhlapyhiin.

– Yhä suurempi osa kuluttajien ansioista kuluu elinkustannuksiin ja rahaa jää vähemmän vapaa-ajan viettoon. Kesäsesongista voikin tulla ravintola- ja matkailualalla odotuksia heikompi, Iskala arvioi.

Yli puolet suomalaisista kuluttajista arvioi, että käyttää seuraavien 12 kuukauden aikana aiempaa vähemmän tai ei lainkaan rahaa lomailuun ja matkailuun.

Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 20 Euroopan maassa. Vuoden 2023 kyselyyn ja vuoden 2024 pulssikyselyyn osallistui yhteensä 20 000 kuluttajaa. Maaliskuussa 2024 julkaistun pulssikyselyn kenttätyö tehtiin 2.–25. tammikuuta 2024 ja marraskuussa 2023 julkaistun tutkimuksen kenttätyö tehtiin 19.7.–1.9.2023 välisenä aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)