Verkkouutiset

Israelin pääkaupunki Jerusalem. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / AHMAD GHARABLI

Kriittinen hetki: Näin USA yritti estää suursodan

Iranin hyökkäyksen laajuus tuli Valkoiselle talolle yllätyksenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvallat yritti viikkojen ajan estää Israelin ja Iranin kiristyneitä välejä leimahtamasta sodaksi, asiaa tuntevat lähteet kertovat The Wall Street Journalille. Lähi-idän kostonkierre alkoi huhtikuun alussa, kun Israel iski Iranin konsulaattiin Syyrian pääkaupunki Damaskoksessa. Iran vastasi tähän huhtikuun 13. päivä tekemällään ennenkuulumattomalla hyökkäyksellä, iskien Israeliin sadoilla ohjuksilla ja lennokeilla. Israel ja sen kumppanit torjuivat valtaosan ohjuksista, ja Israel teki varhain perjantaina rajatuksi kuvaillun kostoiskun Iraniin.

Yhdysvallat varautui Iranin kostoon välittömästi Damaskoksen iskun jälkeen. Hyökkäystä suoraan Israelin pidettiin hyvin epätodennäköisenä, sen sijaan Iranin ja sen liittolaisten arvioitiin voivan iskeä Lähi-itään sijoitettuja yhdysvaltalaisjoukkoja tai Israelin ulkomaisia edustustoja vastaan.

Vaikka Yhdysvaltojen ja Israelin välit ovat viilentyneet Gazan sodan myötä, korosti Valkoinen talo tukevansa Israelia konfliktissa. Itäiselle Välimerelle lähetettiin vielä toinen yhdysvaltalainen sotalaiva, ja Israeliin ja sen lähialueelle siirrettiin henkilöstöä ja hävittäjiä tukemaan ilmatorjunnassa. Israelin liittolaiset Lähi-idässä varautuivat puolustamaan omaa ilmatilaansa, samaan aikaan kun CIA:n johto kehotti välikäsien kautta Irania olemaan eskaloimatta tilannetta.

Iranin suoraa iskua Israelin pidettiin ennakko-arvioissa ”pahimpana mahdollisena skenaariona”, WSJ kertoo. Suoran iskun todellinen riski ja laajuus valkeni Israelille ja Yhdysvalloille vähitellen, ja perjantaina huhtikuun 12. päivä tiedustelutiedot Iranin suunnittelemasta kostosta olivat jo varsin konkreettisia. Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden keskeytti viikonlopunviettonsa kotonaan Delawaressa ja palasi takaisin Valkoiseen taloon.

Iranin hyökkäyksen laajuus tuli kuitenkin ”järkytyksenä”, WSJ:n haastattelema yhdysvaltalaislähde kertoo. Israelin ja sen liittolaisten ilmatorjunta onnistui tästä huolimatta lähes täydellisesti, ja ensimmäisessä iskun jälkeisessä puhelussaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun kanssa Biden kehotti tätä tyytymään tähän voittoon ja välttämään uusia kostotoimia.

Yhdysvallat pelkäsi Israelin vastaavan Iranin iskuun ”välittömästi ja voimalla”, ja varoitti eskaloivien kostotoimien heikentävän Israelin strategista asemaa ja mainetta. Netanyahu kertoi pian omille ministereilleen kannattavansa ”järkevää eikä vastuutonta” sotilaallista vastausta.

Kun Israel varhain perjantaina huhtikuun 19. päivä iski Iraniin, kyse oli rajoitetusta iskusta josta yhdysvaltalaisille kerrottiin joitakin minuutteja etukäteen. Isku oli ennen kaikkea varoitus Iranille siitä, että Israel pystyy halutessaan operoimaan sen ilmatilassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)