Verkkouutiset

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

”Kremlin kätyri torppasi 50 miljardin Ukraina-välineen”

Petri Sarvamaan mukaan Viktor Orban teki jälleen suuren puhalluksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan tukemiseksi tarkoitettu 50 miljardin rahoitusväline kaatui viime yönä EU-johtajien huippukokouksessa, kun Unkarin pääministeri Viktor Orban käytti veto-oikeuttaan.

Ukraina-välineestä neuvotellut europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kommentoi lopputulosta suorin sanoin, viitaten komission aikaisempaan päätökseen vapauttaa Unkarille yli kymmenen miljardia jäädytettyjä EU-varoja.

– Viime yönä nähtiin jälleen Orbanilta suuri puhallus. Varojen vapauttaminen huippukokouksen alla loi väistämättä sellaisen tunnelman, että Unkaria yritettiin taivutella hyväksymään Ukrainan rahoitusväline sekä EU:n rahoituskehyksen välitarkastelu. Toisin kävi. Kremlin kätyri torppasi molemmat, sanoo Sarvamaa.

Hänen mukaansa Unkarin veto-oikeuden käyttäminen ei tullut yllätyksenä ja siihen on varauduttu pitkään. Sarvamaa korostaa, että Ukrainan tuki tulee jatkumaan jäsenmaiden kahdenvälisten ratkaisujen myötä.

Tällä on kuitenkin seurauksensa, joista ”erityisesti (Vladimir) Putin on mielissään”.

– Erillisratkaisun myötä parlamentaarinen kontrolli Ukraina-tuelle puuttuu. EU-parlamentilla ei tule olemaan mahdollisuuksia valvoa erillisratkaisun myötä maksettavien varojen käyttöä välttämättä ollenkaan, kertoo Sarvamaa.

Hän ennakoi, että myös Ukrainan tie EU-jäseneksi hidastuu huolimatta siitä, että huippukokouksessa päästiin sopuun Ukrainan jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta.

– Alkuperäistä rahoitusvälinettä koskevaan ehdotukseen oltiin komission ja EU-parlamentin neuvottelutiimin toimesta kirjattu konkreettisia uudistustavoitteita EU-rahoituksen ehtona. Tavoitteiden saavuttamisen myötä Ukraina olisi samalla raivannut tietä EU-kelpoiseksi jäsenmaaksi, kertoo Sarvamaa.

Hänen mukaansa nyt on varmistuttava siitä, että myös erillisratkaisussa Ukraina-rahoitus sidotaan esimerkiksi oikeusvaltiota ja korruptiontorjuntaa parantaviin uudistuksiin.

Sarvamaa huomauttaa myös siitä, että rahoitusvälineen kaatumisen myötä Ukrainan tuen saaminen viivästyy.

– Alkuperäisen rahoitusvälineen olisi pitänyt olla Ukrainan käytettävissä jo tammikuusta alkaen. Nyt erillisratkaisun aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa. Tämä on erityisesti Ukrainan akuutin sotatilanteen kannalta Putinin mieleen, toteaa Sarvamaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)