Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / GAVRIIL GRIGOROV

Kremlin epätoivo kasvaa – Tämän varaan Vladimir Putin nyt laskee

Venäjän hyökkäyssota saattaa amerikkalaisen asiantuntijan mukaan osoittautua vuosisadan pahimmaksi geopoliittiseksi virheeksi.

Venäjän neljällä Ukrainan alueella orkestroimien ”kansanäänestysten” tuloksesta ei ollut Atlantic Councilin Ukraine Alert -palvelua johtavan Peter Dickinsonin mukaan mitään epäselvyyttä, koska Vladimir Putinin hallinto oli jo etukäteen päättänyt, että alueiden liittämistä Venäjän federaatioon kannatetaan murskalukemin.

– Sen jälkeen Moskovan odotetaan julistavan, että kaikkia Ukrainan sotilaallisia toimia pidetään jatkossa hyökkäyksenä Venäjää itseään vastaan, ja sillä perusteella Putin uhkaa vastata niihin ydinasein, Dickinson toteaa artikkelissaan.

– Venäjän johtaja laskee sen varaan, että ydinase-eskalaation mahdollisuus saa läntiset johtajat lopettamaan Ukrainan aseistamisen ja vakuuttamaan heidät siitä, että heidän on painostettava Kiovaa hyväksymään neuvotteluratkaisu, joka jättäisi noin 20 prosenttia Ukrainan pinta-alasta Venäjän hallintaan. Se, että Putin on ryhtynyt tällaiseen suoraan kiristykseen, kertoo hänen kasvavasta epätoivostaan, kun hyökkäys Ukrainaan on kuivumassa kokoon, Dickinson arvioi.

 ”Ei todellakaan bluffia”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa Dickinsonin mielestä hyvinkin osoittautua 2000-luvun suurimmaksi geopoliittiseksi virheeksi.

– Tilanteen vakavuutta ei voida enää väistellä, ja se näyttää vihdoin käyneen selväksi myös Putinin lakeijoiden ja mielistelijöiden henkilökohtaisen informaatiokuplan sisällä. Kun Venäjän diktaattori oli kuukausia väittänyt kaiken sujuvan ”suunnitelmien mukaisesti”, hänenkin on nyt pakko myöntää, että katastrofin välttämiseksi tarvitaan rajuja toimia, Dickinson sanoo.

– Putin vakuuttaa, että hänen uhkauksensa ydinaseiden käytöstä ei ole bluffia. Ei ole mitään keinoa tietää etukäteen, onko tämä totta vai ei. Epävarmuudesta huolimatta on päivänselvää, että kansainvälinen yhteisö ei yksinkertaisesti voi antaa pelotella itseään tällä tavalla, hän toteaa.

Jos länsi reagoisi Putinin sapelinkalisteluun jättämällä Ukrainan oman onnensa nojaan, sillä olisi hänen mukaansa tuhoisat seuraukset koko kansainväliselle turvallisuusjärjestelmälle.

– Sen sijaan alkaisi uusi ja vaarallinen kroonisen epävakauden aikakausi, jota ydinasekiristys ja hyökkäyssodat leimaisivat. Ainoa tapa välttää se on asettua vastustamaan Putinia ennen kuin on liian myöhäistä, Dickinson painottaa.

– Lännen on jo lähipäivinä lähetettävä Moskovalle yksiselitteinen viesti siitä, että ydinaseilla kiristäminen ei ole hyväksyttävissä. Niiden on ilmoitettava, millaisia tuhoisia seurauksia Venäjälle punaisen linjan ylittämisestä koituisi, ja osoitettava Kremlille, että kyse ei todellakaan ole bluffista.

Jos läntiset johtajat eivät nousisi Putinia vastaan nyt, he joutuisivat Dickinsonin mukaan katumaan passiivisuuttaan vielä vuosikymmeniä myöhemmin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS