Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER KAZAKOV

Kreml listasi vaatimuksensa Ukrainalle

Ukraina antoi täystyrmäyksen Vladimir Putinin vaatimuslistalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin on listannut vaatimuksensa sodan lopettamiseksi, kertoo CNN.

Putinin mukaan Venäjä on valmis päättämään sotatoimet, jos Ukraina vetäytyy täysin Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhian ja Hersonin alueilta sekä hylkää suunnitelmansa puolustusliitto Natoon liittymisestä.

Käytännössä Hersonin alueelta vetäytyminen tarkoittaisi sitä, että Ukrainan olisi päästettävä venäläiset takaisin Hersonin kaupunkiin ja Dneprjoen länsirannalle, joka vapautettiin venäläisistä marraskuussa 2022.

Zaporizhzhian alueelta vetäytyminen taas tarkoittaisi Zaporizhzhian kaupungin luovuttamista Venäjälle. Venäjä ei ole missään vaiheessa sotaa hallinnut lähes miljoonan asukkaan kaupunkia. Tällä hetkellä rintamalinja kulkee noin 40 kilometriä kaupungin eteläpuolella.

Näiden vaatimusten lisäksi Ukrainan olisi riisuttava itsensä aseista ja länsimaiden poistettava Venäjän vastaiset pakotteet.

Mikäli Ukraina suostuisi vaatimuksiin, voitaisiin rauhasta alkaa Putinin mukaan neuvotella.

– Takaan ukrainalaisyksiköiden ja -joukkojen esteettömän ja turvallisen vetäytymisen, Putin totesi.

Ukrainan hallitus tyrmäsi Putinin vaatimukset ”terveen järjen vastaisina” ja täytenä huijauksena”.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Venäjän puheet aselevosta tai rauhanneuvotteluista olisivat vain savuverho, jonka avulla Venäjä voisi vahvistaa joukkojaan ja hyökätä myöhemmin Ukrainaan täydellä voimalla. Putinin uskotaan myös suostuvan vain Ukrainan täydelliseen alistamiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo, ettei hän luota Putinin tarjoukseen. Hänen mukaansa tilanne muistuttaa toista maailmansotaa edeltänyttä tilannetta, jossa Saksa lupasi rauhaa vastineena Tsekkoslovakian sudeettialueista.

– Hän puhuu kotimaamme alueista ja sanoo, ettei hän pysähdy. […] Siksi näihin viesteihin ei voi luottaa, Zelenskyi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)