Verkkouutiset

Pesukone käynnissä pimeässä kylpyhuoneessa Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kotitaloudet siirsivät sähkönkulutusta yöhön

Yökulutuksen osuus on kasvanut etenkin omakoti- ja rivitaloasujilla.

Sähkönjakeluyhtiö Caruna maaliskuussa tekemän kansalaiskyselyn tuloksista selvisi, että suurin osa suomalaisista on muuttanut energiankäyttöään ja aikoo myös jatkaa energiansäästötekoja jatkossa.

Vain 12 prosenttia Carunan kansalaiskyselyn vastaajista kertoi, ettei ole tehnyt mitään toimenpiteitä energiankulutuksen säästämiseksi tänä talvena.

Carunan oma data tukee kyselyn tuloksia. Yhtiön asiakkaat kuluttivat helmikuussa sähköä lähes 12 prosenttia vähemmän kuin normaalisti vastaavilla sääolosuhteilla. Sähkön säästämistä tapahtui kaikissa asiakasryhmissä.

Kyselyn mukaan suomalaisten valmius tasata sähkönkulutusta ruuhkahuippujen ulkopuolelle on kuitenkin vähentynyt syyskuusta 2022. Vastaajista 66 prosenttia sanoi olevansa valmis tasaamaan sähkönkulutustaan ruuhkahuippujen ulkopuolelle. Viime syyskuussa vastaava luku oli 74.

Omakoti- ja rivitaloasujat siirtäneet kulutustaan yöaikoihin

Yökulutuksen (00.00-06.00) osuus kasvoi kotitalouksilla 2,5 prosenttia viimevuoden helmikuuhun verrattuna. Yökulutuksen osuus on kasvanut eteenkin omakotitalo- ja rivitaloasujilla, joilla osuus oli 2,8 prosenttia suurempi kuin viime vuoden helmikuussa.

– Vaikka prosenttimäärä tuntuu pieneltä, se on silti merkittävä muutos ja antaa viitteitä siitä, että menemme oikeaan suuntaan. Carunan asiakkaat ovat oppineet siirtämään kulutustaan pois ruuhkatunneilta, mikä johtuu varmasti kasvaneesta energiatietoisuudesta, sanoo Carunan innovaatiopäällikkö Matti Uusipaasto.

Uusipaaston mukaan Caruna on kannustanut asiakkaitaan ottamaan käyttöön sen tarjoaman kuormanohjauksen, jolla asiakkaiden on helpompaa siirtää esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttöä yöaikaan.

– Yöajan kulutus on sekä edullisempaa että ympäristöystävällisempää, kun sähköä ei pienen kulutuksen takia tarvitse tuottaa fossiilisissa menetelmillä. Lisäksi se auttaa tasaamaan energiankulutusta Suomessa, mikä on sähköjärjestelmän ja yhteiskunnan etu, Uusipaasto sanoo.

Kyselyssä selvisi, että tärkeimmät suomalaisten sähkönsäästöhalukkuuteen vaikuttavat tekijät ovat hinta (74 %:lle vastaajista joko tärkeä tai erittäin tärkeä tekijä), sähköpulan uhka (49 %) ja vihreät arvot (34 %). Sähkön hinta vaikuttaa erityisesti omakoti- ja paritalossa asuvien vastaajien halukkuuteen säästää sähköä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS