Verkkouutiset

Nettikirpparimyyjä esittelee tuotteiden myyntiä verkossa. LEHTIKUVA / JUHA TAMMINEN

Korona-aika sai ostamaan käytettyjä tavaroita – varo näitä laitteita

Kyselyn vastaajista 19 prosenttia kertoi ostavansa elektroniikkaa tai kodinkoneita käytettynä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korona-aika sai ihmiset hankkimaan enemmän tavaroita käytettynä, selviää Lähitapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä.

– Ihmisten asenteet käytettynä ostamista kohtaan ovat muuttuneet paljon. Jos ennen kirppistavaran imago oli ankea ja liittyi siihen, ettei ollut varaa ostaa uutta, nyt nähdään käytetyn tavaran arvo.

– Moni etsii kirpputoreilta nykyään laatutavaraa, designia ja brändejä, sanoo kulutustutkija ja Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska tiedotteessa.

Noin 75 prosenttia suomalaisista hankkii huonekaluja, astioita sekä muita kodin käyttö- tai koriste-esineitä käytettynä ainakin silloin tällöin. Erityisen suosittua käytettyjen tavaroiden ostaminen on nuorten keskuudessa.

Vaikka ekologinen kestävyys on jo pitkään ollut monelle tärkeä syy ostaa tavaraa käytettynä, koronavuosilla on Wilskan mukaan ilman muuta ollut vaikutusta vihreiden arvojen nousuun.

– Koronan aikana uuden ostamisen arvostus väheni, koska ei ollut paikkoja, joissa esitellä tavaroitaan. Samalla moni tajusi, että tulee toimeen vähemmälläkin. Myös energiakriisi on vauhdittanut ilmastotietoisuutta.

Muista tarkistaa sähkölaitteet

Kyselyn vastaajista 19 prosenttia kertoi ostavansa elektroniikkaa tai kodinkoneita käytettynä joskus, kaksi prosenttia usein.

Elektroniikan kohdalla käytettynä ostamisen esteenä on kuitenkin usein se, että usein laitteet kuluvat käytössä ja toisaalta vanhenevat ominaisuuksiltaan melko nopeasti, kun markkinoille tulee älykkäämpiä ratkaisuja.

Lähitapiolan projektijohtaja Antti Määttänen varoittaa, että käytetyn elektroniikan ostoon voi liittyä turvallisuusriskejä.

Erityisesti laitteet, joissa on litiumioniakku, on syytä tarkastaa ennen ostoa. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi kannettavat tietokoneet ja matkapuhelimet.

– Litiumioniakku on herkkä vikaantumaan, jos laitetta on vaikkapa kolhittu tai kasteltu. Usein vioittunut akku pullistuu, mutta aina vikaa ei huomaa päällepäin mitenkään, Mättänen sanoo tiedotteessa.

Määttäsen mukaan vioittuneen akun käyttöä ei saa jatkaa, koska se voi ylikuumentua ja lopulta syttyä palamaan.

Mikä tahansa sähkölaite, oli siinä akkua tai ei, kannattaa kytkeä kirpputorilla tai myyjän luona verkkovirtaan, vinkkaa Määttänen. Jos laite pitää ylimääräistä sivuääntä tai haisee ”sähköltä”, kaupat kannattaa perua.

– Oma lukunsa sähköturvallisuuden kannalta ovat hyvin vanhat sähkölaitteet, kuten design-lamput. Varminta on tarkistuttaa ja asennuttaa ne sähköasentajalla, Määttänen toteaa.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar Public. Kysely tehtiin viime vuonna 7.–13.10.2022 ja siihen vastasi 1 020 henkilöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)