Verkkouutiset

Asuntokaupat Helsingissä 4. tammikuuta 2024., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Korkoja tuijotetaan ekonomistin mukaan jo liikaakin – yksi asia unohtuu asuntoa hankkiessa

Asuntolainat ovat yleensä pitkiä ja ne tulisi mitoittaa vaihtuviin korkotilanteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkosen mukaan asuntomarkkinoilla nähdään elpymisen merkkejä. Hän toteaa Veronmaksajien Taloustaito-julkaisun blogikirjoituksessaan, että Suomen talous on odottanut korkojen laskua kuin kuuta nousevaa. Ensimmäinen sellainen saatiinkin kesäkuussa, kun Euroopan keskuspankki laski ohjauskorkojaan.

– Lisälaskuja odotetaan nähtävän tänä ja ensi vuonna. Tämä tekee hyvää Suomen taloudelle, jonka odotetaan asteittain elpyvän loppuvuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Korkojen laskun voisi odottaa myös hiljalleen lisäävän ihmisten asunnonostohaluja ja kesäkuussa nähtiinkin erittäin merkittävä pompahdus kuluttajien asunnonostoaikeissa, vaikka yhden kuukauden tiedoista ei voikaan tehdä pitkälle vietyjä johtopäätöksiä.

– Vaikka jatkossa voidaan hyvinkin nähdä myös takapakkia asunnonostoaikeissa, uskon, että isossa kuvassa luottamus asuntomarkkinoille on hiljalleen palautumassa.

Lisäksi asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä patoutunutta asunnonvaihtotarvetta odottamassa purkautumistaan.

Mikkonen toteaa ekonomistina tietävänsä, että asuntomarkkinat ovat herkkiä korkotason muutokselle.

– Toisaalta aina hieman ihmettelen korkoherkkyyden suuruutta etenkin ihmisten mielissä. Mediassakin uutisointi koroista on ollut viime aikoina ylitsevuotavaa ja ehkäpä muut, jopa tärkeämmät, hankintapäätökseen vaikuttavat tekijät ovat jääneet vähemmälle huomiolle, Mikkonen pohtii.

Hän muistuttaa, että asuntolainat ovat yleensä pitkiä, jopa 30 vuoden mittaisia ja väliin mahtuu monta eri korkosykliä. Suomessa myös korkojen muutokset myös välittyvät nopeasti kuluttajille, koska valtaosa lainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin.

– Asuntoa ostettaessa kannattakin omat laskelmat tehdä pitkän aikavälin korkonäkemys mielessä, eikä tuijottaa liikaa juuri tämän hetken korkoja. Aina on hyvä tiedostaa, että korot tulevat mitä todennäköisimmin muuttumaan laina-aikana. Siihen kannattaa varautua, kukin omaan talouteensa sopivalla tavalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)