Verkkouutiset

Tienvarteen parkkeerattuja autoja Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN.

Komisario ESS:lle: Autovarkauteen syyllistyy usein tuttu henkilö

Viime vuonna varastetusta 1800 henkilöautosta joka viides jäi kateisiin.

Suomessa anastetaan joka päivä keskimäärin viisi henkilöautoa tai pakettiautoa. Kaikista anastetuista kulkuneuvoista, työkoneista ja peräkärrystä jää kateisiin joka kolmas. Asiasta kertoo Etelä-Suomen Sanomat.

Poliisihallituksen tilastojen mukaan yleisin anastuksen kohde on henkilöauto. Niitä varastettiin viime vuonna 1767 kappaletta ja joka viides niistä jäi kateisiin. Anastetuista moottoripyöristä ja mopoista noin puolien olinpaikkaa ei tiedetä. Pakettiautoista puolestaan vain joka kymmenes varastettu jäi kateisiin.

Autovaras voi olla usein lähempänä kuin arvaakaan. Hämeen poliisin rikoskomisario Toni Käyhkön mukaan se on usein tuttava, jolla on pääsy auton avaimiin.

– Sen tyyppisiä tapauksia on tutkinnassa useita, hän kertoo.

Auton arvo vaikuttaa myös siihen, miten rikolliset sen kanssa toimivat. Kalliit ajoneuvot päätyvät usein ulkomaille.

– Nämä uudet autot häviävät muutaman päivän sisällä Suomesta. Vanhempaa ajoneuvokaartia päätyy romuttamoille, ja niitä puretaan, käytetään varaosiksi, myydään edelleen tai hylätään metsiin tai vesistöihin, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen ESS:lle.

Ajoneuvon avaimia kannattaa säilyttää huolella, sillä se vaikuttaa vakuutuskorvauksen saamiseen. Vakuutus voi myös edellyttää, että ajoneuvo on ollut lukittuna varkauden sattuessa.

– Korvauksen hakijan velvollisuutena on näyttää toteen korvattava vakuutustapahtuma eli se, että kyse on nimenomaan lukitun ajoneuvon anastuksesta, vakuutusyhtiö Fennian viestintäpäällikkö Mikko Vieri kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS