Verkkouutiset

Puolustusvoimain komentaja. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Komentaja Timo Kivinen: Venäjä ja Kiina ovat lähentymässä

Puolustusvoimien komentajan mukaan Venäjä on Kiinalle arvokas globaalissa suurvaltakilpailussa.

Puolustusvoimien komentaja Timo Kivisen mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut Venäjän ja Kiinan lähentymään. Luumäellä järjestetyssä Kotkaniemi-foorumissa puhunut Kivinen sanoo sodan vaikuttavan laajasti globaaliin maailmanjärjestykseen.

– Muuttunut tilanne kiihdyttää muutosta, joka on ollut käynnissä Kiinan vahvistumisen myötä. Venäjä ja Kiina ovat viime vuosina vahvistaneet keskinäistä yhteistyötään. Suhde Venäjään on Kiinalle strategisesti arvokas globaalissa suurvaltakilpailussa Yhdysvaltoja vastaan. Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan Kiinalla on yhteisiä intressejä Venäjän kanssa, mutta Kiinan riippuvaisuus läntisestä talousjärjestelmästä pakottaa Kiinan ottamaan myös länsimaiden näkemykset huomioon.

– Kiina on suunnannut katsettaan Aasian, Keski-Afrikan ja Etelä-Amerikan talousalueiden suuntaan yhdessä Venäjän kanssa. Saman aikaisesti Kiinalla on kuitenkin talousintressejä lännessä ja länsimaiden kanssa, joita Kiinan täytyy huomioida toimissaan.

Kivisen mukaan Venäjän hyökkäyksen vaikutukset maailmantalouden rakenteisiin ovat vielä epäselvät.

– Aika näyttää miten geopoliittisen painopisteen siirtyminen aasiaan mahdollisesti vaikuttaa pidemmällä aikavälillä

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)