Verkkouutiset

Venäläisten delegaatio Itä-Ukrainan vallatulla alueella Saur Mogilassa syyskuussa 2021. Konstantin Malofejev neljäntenä vasemmalta. / ANDREI BUTKO / WIKIMEDIA COMMONS

Kolmannen Rooman rakentaja: Näin nuori oligarkki teki kirkosta tiensä Vladimir Putinin luo

Konstantin Malofejev on oligarkki Itä-Ukrainan nukkehallituksen ja ehkä myös Vladimir Putinin takana.
Laura Halminen
Laura Halminen
Laura Halminen on Verkkouutisten toimittaja
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Todella kaikkein vaarallisin seikka on se, että maahanmuuttajille heidän yhteisönsä näyttäytyvät rinnakkaisina vallankäyttäjinä. Itse asiassa ”diasporat” ovat valtiota Venäjän valtion sisällä, ne ovat organisaatioita, jotka haittaavat oikean vallan, ensi sijassa poliisin, työtä. Diasporien likvidointi ei tarkoita sitä, että haluaisimme riisua ketään oikeuksistaan, vaan tehdä kaikista tasaveroisia lain edessä.

Näin kirjoitti Konstantin Malofejev Tsargrad-kanavan verkkosivulla torstaina 18. tammikuuta. Kun teksti oli julkaistu, Malofeev jakoi linkin Telegram-kanavalleen, jolla on yli 420 000 tilaajaa. Teksti puhuu omaa, karua kieltään paitsi miehestä nimeltä Malofejev kuin Kremlin tavoitteista sekä Malofejevin ja hänen kaltaistensa pyrkimyksestä ennakoida tavoitteita, Kremliä miellyttäen.

Malofejev on ortodoksinationalistisen Tsargrad-mediaperheen perustaja ja omistaja. Hän on oligarkki, Ukrainan hyökkäyssodan keskeinen rahoittaja, ulkovenäläisten kansanneuvoston puheenjohtaja ja demagogi, joka kiipeää sinnikkäästi ylös presidentti Vladimir Putinin housunlahjetta.

Kun vuonna 1993 perustettu ulkovenäläisten kansanneuvosto vietti marraskuussa 30-vuotisjuhlaansa, puhujana oli presidentti Putin. Hän piti tutusti uhmakkaan puheen venäläisen kansan yhtenäisyydestä ja kestävyydestä, kannusti venäläisiä tekemään lisää lapsia (jopa seitsemän tai kahdeksan), ja muistutti ulkoisesta vihollisesta, natsiaatetta lämmittelevästä lännestä, joka haluaa tuhota Venäjän.

Malofejevilla on valtaa. Ja kun Putin tarvitsee uskonnolliskonservatiivisia työkaluja jatkaakseen oman valtansa sementointia, Malofejevin omakin valta kasvaa.

Malofejev on itse kertonut, että löysi uskon lapsena, kun sairasti paljon ja joutui ajoittain viettämään aikaa neuvostoliittolaisessa lastensairaalassa. Mutta jumala on myös hänelle keskeinen bisnesoivallus. Jo vuonna 2013 bisnesmies Malofejevista laajan henkilöjutun tehnyt talouslehti Financial Times mainitsi miehen läheisistä väleistä Tihon Ševkunoviin eli nykyiseen Krimin piispa Tihoniin, jota sitkeät huhut väittävät Putinin hengelliseksi isäksi.

Moskovan Puštšinossa lapsuutensa viettänyt Malofejev kouluttautui 1990-luvulla juristiksi, mutta siirtyi vuosikymmenen lopulla liikemaailmaan huomattuaan, että pankkisektorilla saattoi tienata jopa nelinkertaisesti asianajajan palkkioihin verrattuna. Toimittuaan pankkimaailmassa noin kymmenen vuotta, Malofejev perusti yksityisen sijoitusyhtiön Marshall Capitalin. Kaikki liiketoimet eivät aina sujuneet aivan oppi- tai edes lakikirjan mukaisesti. Liikepankki VTB haastoi Malofejevin oikeuteen, sillä se epäili että Malofejevilla oli kaksoisrooli sekä myyjänä että ostajana, kun hän neuvotteli VTB:n kanssa eräälle lastenruokayhtiölle lainoituksen. Malofejevia ei tuomittu, mutta pian vakuutusjätti Axa syytti miestä siitä, että ollessaan perustamassa Venäjän markkinoihin keskittyneitä rahastoja, eivät Axan rahat menneet sinne minne oli tarkoitus, vaan Malofejev osti niillä itselleen kymmenen prosentin osuuden puhelinoperaattori Rostelecomista. Kun Malofejev myi osuutensa vuonna 2013, sen arvo oli bulgarialaislehti Kapitalin mukaan noin 1,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Ukrainassa suhmuroimassa

Siinä oli mitä käyttää. Kun loppuvuodesta 2013 Ukrainassa alkoi käynnistyä mielenosoituksia Euraasian tulliunioniin liittymistä vastaan ja ihmiset ryhtyivät leiriytymään Kiovan Itsenäisyydenaukiolle eli Maidanille, Konstantin Malofejev vieraili Ukrainassa tiheään. Pian sen jälkeen, kun Marshall Capital oli perustettu, käynnisti Malofejev myös perustanut uskonnollisen järjestön. Pyhän Basileos Suuren säätiöstä oli pian kehittynyt Venäjän ortodoksisen kirkon suurin yksityinen tukija; vuonna 2012 sen bujdetti oli jo 40 miljoonaa dollaria.

Kun Venäjä oli vallannut Krimin Ukrainalta, ja ryhtynyt järjestämään nukkehallintoa Donetskiin ja Luhanskiin Itä-Ukrainassa, liikkui seudulla yhtenä keskeisenä toimien valmistelijana Venäjän sotilastiedustelusta GRU:sta eläköitynyt eversti Igor Girkin. Useat julkiset lähteet mainitsevat, että Girkin oli aiemmin ollut työsuhteessa Konstantin Malofejeviin. Sama koskee myös keväällä 2014 Donetskin ”kansantasavallan” nukkehallinnon pääministeriksi nimitettyä Alexandr Borodaita: Malofejevin alaisia tämäkin.

Malofejevia on epäilty päästrategiksi koko Kremlin operaatiossa Itä-Ukrainassa. Varmaa on ainakin, että hän on ollut siinä keskeinen rahoittaja. Tämä tiedetään tietomurrosta, joka kohdistui Kremlin strategina aiemmin työskennelleen Vladislav Surkovin sähköposteihin. Surkovin vuodoksi kutsutuista, hakkerien julkaisemista posteista kävi ilmi, miten Malofejevin esikunnasta oli kerrottu etukäteen Surkoville, keitä kaikkia Donetskin nukkehallitukseen kaavailtiin. Joukossa oli muiden muassa Igor Girkin.

Nukkehallitus nimitettiin toukokuussa 2014. Heinäkuussa 2014 EU määräsi Malofejevia vastaan pakotteita, perusteluna Itä-Ukrainan separatisteille annettu taloudellinen ja materiaalinen tuki sekä muu yleinen suhmurointi nukkehallituksen langoista vetävänä taustahahmona. Malofejev on itse väittänyt vain antaneensa Itä-Ukrainaa ”humanitaarista apua” Pyhän Basielos Suuren säätiön kautta.

Malofejev ja hänen säätiönsä ovat tiettävästi muutenkin tukenut ortodoksisten arvojen ja ”konservatiivisten ihanteiden” levittämistä Ukrainaan, Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Tässä toiminnassa hän on rahoittanut Itä-Ukrainan separatistien ohella laajasti läntisiä uskonnollisia liikkeitä kuten aborttia vastustavaa, yhdysvaltalaista Perheiden maailmakongressia ja aborttia, eutanasiaa sekä sukupuolivähemmistöjen oikeuksia vastustavaa espanjalaista CitizenGO-liikettä.

Ulkovenäläisten kansanneuvoston johtajat vuonna 2022: vasemmalta Malofejev, Patriarkka Kirill, metropoliitta Dionysius sekä Aleksandr Šipkov. / WIKIMEDIA COMMONS

 

Duginin takapiru

Kirkon tukeminen ja kapinallisiksi esitettyjen hallintojen tukeminen ei ole kuitenkaan riittänyt Malofejeville. Vuonna 2014 hän perusti marginaalisena pidettyä geopolitiikkaa pohtivan ajatushautomo Katehonin. Meillä se on tullut tutuksi erityisesti sosiologi Aleksandr Duginista ja hänen ajatuksistaan. Duginia pidetään yhtenä ensimmäisistä, joka on tuonut venäläisen geopolitiikan tavoitteita näkyviksi avoimesti. Duginin poliittinen ideologia on sekoitus panslavismia, äärikansallisia elementtejä, konservatiivista nationalismia ja ortodoksista paatosta. Dugin on ainakin Katehonin sivujen mukaan nykyään ajatushautomon johtaja. Johtokuntaan ovat kuuluneet perustaja Malofejevin tavoin ainakin Venäjän strategisten suhteiden instituutin RISS:n johtaja ja entinen ulkomaantiedustelu SVR:n kenraaliluutnantti Leonid Rešetnikov sekä FSB:n kenraaliluutnantti nimeltä Aleksandr Makarov.

Katehon jättää mielikuvan akateemisesta ajatushautomostoa, mutta Yhdysvaltain ulkoministeriön sivuilla julkaistun selvityksen mukaan Katehon on julkaissut myös väitteitä siitä, että Paavi Franciscus työskentelisi George Sorosille, sionistit olisivat tappaneet munkki Rasputinin ja että Rotschildien suku olisi muka aiheuttanut kuuden miljoonan juutalaisen kuolemaan johtaneen holokaustin. Väitteet ovat pötyä. Yhdysvaltain ulkoministeriön asiakirja kutsuu niitä salaliittoteorioiksi.

Pian Katehonin perustamisen jälkeen syntyi jo artikkelin alussa mainittu Tsargrad, ortodoksikonservatiivinen televisiokanava. Nimi, ”tsaarinkaupunki”, on kirkkoslaavia ja tarkoittaa Konstantinopolia. TV-lähetykset aloitettiin vuonna 2015, mutta lopetettiin jo vuonna 2017. Nykyään media keskittyy verkkosisältöihin.

Malofejevin toiminnalla on ollut hintansa. Maaliskuussa Venäjän sisäisen turvallisuuden palvelu FSB ilmoitti, että oli estänyt Konstantin Malefejeviin kohdistetun autopommi-iskun jota kaavaili Ukrainan tiedustelu. Katehon-kumppani Alexandr Dugin nimittäin menetti tyttärensä syksyllä 2022 juuri autopommi-iskussa, joka oli suunnattu todennäköisimmin häntä itseään vastaan.

Näkee itsensä politiikassa

Malofejev on vasta täyttämässä 50 vuotta. Hän on kolmen nuoren aikuisen isä ja miljonääri. Hän on luonut itselleen oman arvomaailmansa mukaista mielekästä tekemistä ja työllistää samalla muitakin. Mitä tällaiselta mieheltä voi enää puuttua? Hän voi toteuttaa unelmiaan: hän voi ostaa itselleen haluamansa kultakellon tai moottoripyörän, huvijahdin tai kolme huvijahtia, tai vaikkapa linnan Krimiltä, jossa hänen ystävänsä Tikhon on piispana.

Mutta suurikaan huvijahti tuskin enää tuottaisi tyydytystä, sillä Konstantin Malofejev haluaa valtaa. Sitä saa rahallakin, mutta ei kaikkea. Ja tavallisesti ihminen kaipaa sitä, mitä hänellä ei vielä ole. Hän haluaa olla ”Kolmannen Rooman rakentaja”, kuten bulgarialainen Kapital-lehti henkilöjuttunsa otsikoi. Sitä kolmatta, Rooman ja Konstantinopolin jälkeen, johtaa Malofejevin ja hänen kaltaistensa näkökulmasta Vladimir Putin – ainakin toistaiseksi.

Kostantin Malofejevin menneisyydestä löytyy eräs vähemmän tunnettu, valaiseva episodi Siitä on kertonut esimerkiksi venäjänkielinen talouslehti Forbes. Vuonna 2012 hän asettui ehdolle paikallisvaaleissa Smolenskin piirissä sijaitsevassa Znamenkan kylässä. Saisiko pieni Znamenka rikkaasta moskovalaisesta oman hyväntekijän? Vain päivää ennen äänestystä paikallinen tuomioistuin kuitenkin lakkautti Malofejevin ehdokkuuden. Oli käynyt ilmi, että hänen palkkaamansa ihminen oli lahjonut Znamenkan äänestäjiä 500 ruplalla ääntä kohden.

Monet epäilivät, että Malofejev oli tuohon aikaan tavoitellut itselleen poliittisen statuksen kautta saatavaa syytesuojaa – häämöttihän tulevaisuudessa sotku VTB-pankin kanssa. Ei, sanoi Forbesille puhunut Malofejevin kollega.

– Hän on jo pidempään nähnyt itsensä poliitikan tekijänä.

Konstantin Malofejev vuonna 2020.

LUE MYÖS:
Hurja venäläissuunnitelma vuodetuissa asiakirjoissa – suomalaiskenraalilta suorat sanat
Sähköpostivuoto Kremlistä: Näin Ukraina haluttiin jakaa Uuteen Venäjään ja Vähä-Venäjään
Sähköpostivuoto paljastaa: Itä-Ukrainan separatistien johtajat hyväksytettiin etukäteen Vladimir Putinin avustajalla

Oikaisu: Korjattu virheellinen Alexandr Duginin tyttären kuolinaika vuodesta 2002 vuoteen 2022.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Katso koko video TÄSTÄ
Viikon suosituimmat videot
Katso koko video TÄSTÄ

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)